Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   140510.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   SJ-II-m-A-05038
Nume   Biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli" de la Chieşd
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Chieşd
Localitate   Chieşd
Adresa   345
Reper   Se află în partea centrală a localităţii, la circa 250 m la vest de pârâul Valea Sighetului.
Reper hidrografic - nume   Valea Sighetului
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   locuire
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Data ultimei modificări a fişei   12.04.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică de lemn  Epoca modernă (secolul al XVIII-lea p. Chr.)    

Chieşdul este unul din satele cu cea mai veche menţiune documentară din părţile Crasnei. Tradiţia orală spune că biserica de lemn a fost construită cu trei secole în urmă, la circa 300 de metri de locul actual, de unde ar fi fost mutată pe butuci de lemn, fără a fi demontată. Operaţiunea a durat doi ani, timp în care slujbele se făceau în locul unde se afla biserica.
Absida, caz foarte rar la bisericile de lemn, are contur semicircular, rezultat din cioplirea arcuită a celor cinci rânduri de bârne ce se prind cap la cap în cheotoare de tip „cârlig".
În anul 1916 biserica a fost renovată, învelitoarea de şindrilă fiind înlocuită cu tablă galvanizată. În naos s-a adăugat „corul" susţinut de patru stâlpi fusiformi, cu capiteluri cioplite în forma unor trunchiuri de piramidă inversate, cu baze paralelipipedice. Scara de acces la cor este în naos. Bolta semicilindrica a încăperii este făcută din scânduri groase, prinse de cele trei arcuri exterioare prin cuie de lemn. Deasupra pronaosului se ridică turnul clopotniţă cu foişor şi 4 turnuleţe. Pereţii exteriori şi ancadramentul uşii de intrare sunt decorate cu motivul frânghiei.
Deasupra intrării în naos se păstrează următoarea inscripţie: „În toată această lume fie binecuvântat numele lui Dumnezeu. Ca oriunde vor fi unul sau doi adunaţi întru numele meu de pre tot locul sfânt. Zugrăvitu-s-au această sfântă biserică în zilele înălţatului împăratului nostru ... şi stăpânirii sale Domnului Bob Ioan prin mâinile noastre cele de prea păcătoşilor robi lui Dumnezeu Ţiple Pop Ioan Zugravul din cinstita ... de Dabacina numită ... în 1796". Anul este trecut atât cu cifre arabe cât şi chirilice. În biserică sunt şi câteva icoane pe lemn de valoare, datând din secolul al XVIII-lea.

 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 2028, poz. 356 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Virag, Elisabeta, Pug comuna Chieșd, Reglementări, 1995, 3A [Referinţă cartografică] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll