Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   163155.03
Nume   Cuptorul de ars ceramică de la Chiţcani - Dealul Morii
Județ   Vaslui
Unitate administrativă   Costeşti
Localitate   Chiţcani
Punct   Dealul Morii
Reper   Cuptorul se află la aproximativ 860 m sud de marginea satului Chiţcani, comuna Costeşti, pe valea pârâului Chiţcani, pe partea vestică a Dealului Morii, pantă ce coboară lin în valea pârâului.
Reper hidrografic - nume   Valea Chiţcani
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   luncă
Utilizare teren   agricultură
Categorie   instalaţie
Tip   cuptor
Descriere   Din cuptor se păstrează integral grătarul şi bolta, cu înălţimea cuprinsă între 5 cm în jumătatea sudică şi 25 cm în partea nordică.
Descoperitor   Luculeasca Ioan
Data descoperirii   2022
Stare de conservare   grav afectat / 02.09.2022
Riscuri naturale   Incendii: 4 / 02.09.2022
Riscuri antropice   Demolare: 4 / 02.09.2022; Vandalism: 4 / 02.09.2022; Agricultură intensivă: 5 / 02.09.2022
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   02.09.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
cuptor pentru ceramică  Epoca migraţiilor (sec. IV p. Chr.) Sântana de Mureş - Cerneachov  

În plan, cuptorul are formă circulară cu dimensiunile, luate la interior, de 120 cm, pe axul est-vest, şi 130 cm pe axul nord-sud. În acest moment nu se pot formula concluzii legate de orientarea cuptorului, deoarece galeria de alimentare şi camera fochistului nu au fost dezvelite.
Bolta cuptorului se păstrează în elevaţie pe întreaga circumferinţă a cuptorului, înălţimea fiind cuprinsă între 5 cm, în jumătatea sudicăp, şi 25 cm în jumătatea nordică. Peretele este puternic ars, de culoare cenuşie, realizat din lut cu paie tocate în compoziţie, şi are o grosime de 4-5 cm. La exteriorul peretelui pământul are urme de ardere, fiind de culoare cărămizie, pe o adâncime de 6-12 cm.
Grătarul cuptorului este perforat şi se păstrează integral, într-o stare bună de conservare. Acesta este realizat din lut, fiind vizibile un număr de 18 găuri cu diametrul cuprins între 6 şi 7 cm. În jumătatea nordică, grătarul a fost curăţat mai bine de pământ astfel că ele sunt mai vizibile. În jumătatea sudică grătarul este lăsat, posibil ca urmare a prăbuşirii tunelului de alimentare.
În pământul de umplutură din camera vaselor se găsea o cantitate relativ mare de fragmente ceramice, de la cel puţin 13 vase, de diferite forme ceramice. Ceramica descoperită este de dou categorii: fină, de culoare cenuşie, lucrată exclusiv la roată, şi ceramica zgrunţuroasa, cenuşie, lucrată exclusiv la roată.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2022

Muzeul Județean "Ștefan cel Mare" Vaslui LAZANU Ciprian Cătălin

Bibliografie
1. Lazanu, Ciprian-Cătălin, 2022 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Lazanu, Ciprian-Cătălin, Raport preliminar Chițcani-Dealul Morii, com. Costeștim jud. Vaslui, 2022 [Raport] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll