Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN138690.09
NumeSitul arheologic de la Ciumeşti - Cetatea Iepurelui
JudețSatu Mare
Unitate administrativăCiumeşti
LocalitateCiumeşti
PunctCetatea Iepurelui (Nyulvar)
ReperCetatea Iepurelui (Nyulvar) se află pe malul drept al pârâului Berea, la vest de acesta, pe o dună de nisip zburător, alungit pe o distanţă de cca. 1,5 km. Capătul sudic al dunei se apropie de albia mlăştinoasă a pârâului, care face aici un meandru şi curge sub poalele dunei.
Categorielocuire
Tipaşezare
Data ultimei modificări a fişei07.04.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  La Tène Baden În cercetările din 1992 au fost descoperite: 1 groapă menajeră - conţinea fragmente dintr-un chiup mare, de culoare cărămizie, prevăzut cu patru apucători, precum şi fragmente ceramice de la vase de tip "situlă", care au în compoziţia pastei un procent mai mare sau mai mic de grafit şi care sunt ornamentate cu striuri verticale; alte 2 gropi menajere cu multe fragmente ceramice şi oase de animale. Prima groapă (cu resturile de chiup şi de "situlă") se datează în epoca La Tène, etapa mijlocie, iar celelalte 2 gropi aparţin începutului epocii bronzului- cult. "Nyirség".  
Aşezare  Epoca bronzului Nyirség    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare sistematică 1992
Nume Prenume Rol
NÉMETI Ioan 1
Instituţia Rol
Muzeul Judeţean Satu Mare 1

Bibliografie
1. Németi, Ioan, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 1983 - 1992, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, 1993, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=802&d=Ciumesti-Sanislau-Satu-Mare-Cetatea-Iepurelui-1983--1992 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Nemeti, I., Vas-Chiup descoperit la Berea (com. Sanislău) jud. Satu Mare, Satu Mare - Studii şi Comunicări, XI-XII, 1994-1995, 33-39, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=14613-vas-chiup-descoperit-la-berea-com-sanislau-jud-satu-mare--satu-mare-studii-si-comunicari-muzeul-judetean-satu-mare--xi-xii-1994-1995 [Publicaţie]