Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   54984.214
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   CJ-II-m-B-07253
Nume   Casă de la Cluj-Napoca - Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 12
Județ   Cluj
Unitate administrativă   Municipiul Cluj-Napoca
Localitate   Cluj-Napoca
Adresa   Bulevardul 21, str. Şt. O. Iosif nr 1-3
Reper   Obiectivul este amplasat în centrul oraşului, în lunca Someşului, în vecinătatea Canalului Morii. Este vorba despre zona nord-estică a oraşului roman Napoca şi a oraşului medieval Cluj.
Categorie   construcţie
Tip   casă
Descriere   În acest areal, cu diverse ocazii au fost descoperite numeroase vestigii şi artefacte datate din preistorie până în epoca modernă.
Observații   Cercetarea arheologică preventivă de pe strada Şt. O. Iosif din Cluj-Napoca s-a făcut ca urmare a efectuării unor lucrări de reabilitare la Centrul multifuncţional de servicii sociale integrate pentru persoanele vârstnice, situat la nr. 1-3.
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   14.03.2016
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
casă  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)        
Locuire  Epocă romană (sec. II-III)    

Ulterior s-a construit un zid cu elevaţia din piatră de calcar şi fundaţia din pietriş amestecat cu nisip. Acestei ultime faze i-a aparţinut probabil şi o platformă de tegule mari de acoperiş, plasate cu marginile în jos, astfel încât partea lor dreaptă forma o veritabilă podea din cărămidă. Amplasat/căzut pe această podea de ţigle întoarse s-a descoperit un altar votiv dedicat zeului Silvanus Domesticus. Materialele arheologice descoperite sunt diverse (fragmente ceramice, fragmente de tegula mammata, ţigle, cărămizi, olane, piese de paviment, obiecte din fier, bronz şi sticlă), dar acestea nu permit o încadrare cronologică foarte precisă a celor două faze din piatră. Anterior acestor faze din piatră a fost identificată o altă fază de locuire romană, din care s-au păstrat urmele unor instalaţii pentru foc. Materialul arheologic a fost preponderent ceramic, la care se adaugă oase de animale. Adâncimea maximă la care a ajuns investigaţia este de aproximativ 5 m, aici atingându-se nivelul steril din punct de vedere arheologic.

 
Locuire  Epocă medievală    

Nu s-au descoperit structuri medievale, doar material arheologic databil în perioada aceasta.

 
Locuire  Epoca modernă (sec. XVIII)    

La adâncimea de 2,5 m s-au descoperit complexe din epoca modernă. Atât în S1 cât şi în S2 au fost dezvelite mai multe ziduri realizate din piatră de calcar şi cărămidă, legate cu mortar, ce au aparţinut unor clădiri ridicate probabil la începutul secolului al XVIII-lea. Două astfel de ziduri, din cărămizi legate cu mortar, se pare că au făcut parte dintr-un canal de drenaj boltit. În secţiunea S2 s-au găsit zidurile unei foste pivniţe precum şi o groapă cu pereţii din lemn (fântână?) în care s-au găsit numeroase vase pentru lichide, o bună parte dintre ele întregibile, şi oase de animale.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2014

* ROMAN Cristian Aurel
* BEU-DACHIN Eugenia
* PUPEZĂ Luca Paul
MNIT * *

Bibliografie
1. Roman, Cristian Aurel, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 195-196, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5454&d=Cluj-Napoca-str-St-O-Iosif-nr-1-3-2014 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll