Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code54984.217
NameSitul arheologic de la Cluj-Napoca - Piata Muzeului 4
CountyCluj
CommuneMunicipiul Cluj-Napoca
City/Town/VillageCluj-Napoca
AddressPiata Muzeului nr. 4
PlacePiata Muzeului 4
LandmarkSitul arheologic se află în zona Palatului Mikeş.
Land utilitylocuire
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
DescriptionZona supusă investigaţiei fost cunoscută din punct de vedere arheologic, prin cercetările de pe latura de nord al oraşului roman din vecinătatea parcelei ocupate de clădire. Clădirea denumită şi "palatul Mikeş", a fost construită în forma actuală la sfârşitul secolului XVIII începutul secolului XIX. Suferind pe parcursul existenţei sale mai multe reamenajeri interioare şi exterioare(una majora în anii 1870). Din palat reizidenţial transformându-se parţial în spital şi ulterior găzduind apartamente de închiriat, ca apoi să fie naţionalizat şi apoi retrocedat.
Date of discovery2015
Site Surface 200 mp
Human riskDemolare: 5 / 16.03.2017
Ownershipprivat
Last record update6.9.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Fântână  Epoca medievală   Au fost descoperite patru fântâni medievale. Acestea erau umplute în perioada modernă, iar unele chiar au fost distruse, pietrele fiind refolosite şi ele.Ca elemente de datare dispunem de ceramică (fiind găsite exclusiv în poziţii secundare) şi de un fragment dintr-un ancadrament de geam de factură gotică şi un cap de berbec, la rândul lor şi acestea găsite în pământul de umplutură.  
Clădiri  Epoca modernă   Au fost identificate fundaţii aparţinând unor clădiri moderne. A fost găsită ceramică din perioada modernă, de menţionat fiind descoperirea unei cahle moderne.  
Drum  Epoca romană (sec. II-III) romană A fost identificat o porţiune din strada oraşului roman (pe toată lăţimea acestuia cu trotuar şi canalizare sub aceasta).  
Clădire      A fost cercetată parţial o clădire cu curte interioră tot din perioada romană. S-au putut observa zidul de incintă al proprietăţii de lângă stradă, parţial două camere şi o curte interioară pavată cu dale de piatră. Camera de pe latura sudică al curţii interioare pavate era relativ bine păstrată identificânduse o antecameră şi o cameră cu sistem de încălzire în podea şi parţial pe perete. Camera de pe latura nordică fiind distrusă în mare măsură de intervenţiile moderne. S-a putut observa, cum cu ocazia reamenajării (posibil să fie reamenajarea din anii 1870) constructorii au săpat după materialele refolosibile din structurile romane, putând fii identificate chiar fragmente din dalajul cu care era pavat strada romană înglobată în fundaţiile "palatului".
Ca elemente de datare pentru complexele din epoca romană dispunem de materialul ceramic, cel mai important fiind un fragment de fund întreg de TS cu ştampila [CARANTINIM] ce datează construcţia sistemului de încălzire, un fragment dintr-o tăbliţă din bronz cu inscripţie (scrisul fiind foarte bine îngrijit, păstrându-se cinci rânduri de diferite dimensiuni). Mai merită menţionat 5 fragmente de tegula mamata cu ştampilă cât şi un fragment de mortaria cu ştampilă pe buză.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2016
Name Forename Role
COCIȘ Sorin responsabil
FERENCZ Szabolcs membru
ONOFREI Cosmin membru
URSUȚIU Adrian membru