Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   54984.159
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   CJ-II-m-A-07469
Nume   Situl bisericii reformate medievale Sf. Mihail Cluj-Napoca - Piaţa Unirii (Koloshavar, (maghiară), Klausenburg (germană))
Județ   Cluj
Unitate administrativă   Municipiul Cluj-Napoca
Localitate   Cluj-Napoca
Adresa   Piaţa Unirii
Punct   Piaţa Unirii
Forma de relief   deal
Categorie   structură de cult/religioasă
Tip   biserică
Descriere   Biserica Sf. Mihail din Cluj este unul din cele mai reprezentative monumente gotice din Transilvania. Construcţia monumentului a durat cca. un secol, de la jumătatea secolului al XIV-lea până la jumătatea sec. XV, când corpul bisericii a fost terminat. Faza neogotică din sec. XIX este specifică turnului lateral de pe latura de nord. Biserica prezintă diversitate stilistică - renaştere, gotic flamboaiant etc. - dar şi schimbări de concepţie a structurii spaţiale a arhitecturii. Piatra folosită la construcţia edificiului, calcar numulitic, provine din cariera de la Gura. Biserica Sf. Mihail a cărui construcţie a durat aproape 100 ani, conţine caracteristicile stilistice ale goticului matur şi târziu.
Observații   Intervenţiile asupra bolţilor edificiului de cult, din anul 1498 şi din sec. XVIII, cel mai probabil după cutremurul din 1763, au fost neinspirate, arhitectura după refacere fiind hibridă iar bolţile erau doar o imitaţie a celor gotice originare, fiind construite din cărămidă, cu nervuri executate doar aparent din mortar. De asemenea arcul trumfal era construit din cărămidă, cu profilatura reprodusă din mortar, o denaturare a arhitecturii originare, având o curbă eliptică, străină stilului.
Stare de conservare   foarte bună / 17.01.2011
Regim de proprietate   privat
Proprietar   Parohia
Data ultimei modificări a fişei   06.09.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (1350 - 1480)    

Clădirea a suferit o schimbare de plan în timpul edificării ei. A fost începută ca biserică de tip bazilical cu 3 nave, una principală şi două laterale mai înguste reprezentate de cor şi cele două abside construite în sec. XIV. Mai târziu, în sec. XV, în prelungirea corului şi a celor două abside, clădirea a fost continuată ca o biserică de tip hală cu 3 nave aproape egale, atât ca lăţime cât şi ca înălţime.

 
Turn  epoca medievală dezvoltată-epoca modernă (sec. XV-XVII, sec. XIX)    

Turnurile de pe latura de vest, care făceau parte din construcţia iniţială a bisericii, nu au fost terminate în totalitate. Numai turnul din colţul de nord-vest a fost terminat (1617-gravură a olandezului van der Rye). În colţul de sud-vest, construcţia indică prezenta unui turn dar se pare căa acesta a fost ridicat doar până la înălţimea cornişei. Turnul de nord-vest a suferit distrugeri repetate la începutul sec. XVIII, ruinat de un cutremur în 1764, trăznit, a fost demolat spre sfârşitul secolului XVIII. Turnul de pe latura de nord a fost construit în sec. XIX în arhitectura neogoticului. Constituie o excepţie de la dispoziţia obişnuită prin poziţia lui excentrică.

 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, Monitorul Oficial, An 172 (XVI), nr 646 bis, volum I, 2004, 889, 986 [Ordin MCC]
2. Dumitrescu, Ion, Mănciulescu, Rodica, Metode aplicate la restaurarea a două monumente gotice din Cluj: Biserica Sf. Mihail şi Biserica reformată Mathias, Monumente Istorice. Studii şi lucrări de restaurare, DMI, Bucureşti, 1967, 13 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll