Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   57369.09
Nume   Situl arheologic de la Cojocna - Martoliuca
Județ   Cluj
Unitate administrativă   Cojocna
Localitate   Cojocna
Punct   Martoliuca (Marton Luk)
Reper   Situl se află la sud-est de localitatea Cojocna, în fundul unei văi secundare care se deschide în stânga cotului şoselei ce duce spre Boj-Cătun. Pe valea respectivă există un pârâu cu debit scăzut, afluent de dreapta al văii ce curge din lacul Dărvăstău.
Reper hidrografic - nume   Dărvăstău
Reper hidrografic - tip   lac
Forma de relief   deal
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Aşezarea este într-o poziţie accesibilă, dar uşor înălţată faţă de nivelul văii, fiind neinundabilă şi beneficiind de o expunere sudică şi de protecţia dealurilor din jur împotriva vânturilor puternice.
Observații   În ultimul deceniu în ultimul deceniu al sec. XIX a fost descoperit un tezaur de podoabe dacice de argint, compus dintr-un lanţ cu trei pandantive-cui (înfăşurat deasupra tuburilor terminale cu şase inele spiralice), trei fibule cu noduri (două pereche, dintre care una fragmentară) şi o brăţară spiralică fragmentară (din care se păstrează trei spire).
Tezaurul a fost descoperit într-un punct si context necunoscut azi, astfel că nu a oferit nici o direcţie de cercetare privind localizarea aşezării contemporane, dar poate fi pus în legătură cu aşezarea dacică din punctul Martoliuca.
Data ultimei modificări a fişei   12.01.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  La Tène (sec. II-I a. Chr.) dacică  

Conform clasificării aşezărilor dacice întocmite de profesorul Ioan Glodariu, aceasta se încadrează în tipul I. La est şi la nord de arătura respectivă se află versante afectate de alunecări de teren, cu mai multe terase cu aspect parţial antropic. Doar pe două dintre aceste terase, situate la est de arătură, am găsit pe suprafaţa unor muşuroaie câteva fragmente ceramice şi bucăţi de chirpici, dar probabil că mai multe astfel de terase au fost locuite în epoca dacică. Locuinţele aşezării sunt probabil de tipul celor parţial adâncite în pământ, fiind construite dintr-o structură de lemn bătută cu lut, asa cum indică bucăţile de chirpici, destul de numeroase, care se găsesc la suprafaţă. Acoperişurile lor erau confecţionate de obicei din stuf sau paie. Numeroase gropi de provizii se găsesc probabil între locuinţe.

Aşezarea dacică de la Cojocna – Martoliuca poate fi pusă în legătură cu exploatarea masivului de sare de aici. Au fost exploatate probabil cele mai favorabile locuri de pe suprafaţa masivului de sare.

 

Bibliografie
1. Bereteu, Dinu Ioan, Așezarea dacică de la Cojocna, Sargetia, VIII, Deva, 2017, 197-204, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=77213-asezarea-dacica-de-la-cojocna--sargetia-acta-musei-devensis--viii-2017 [Publicaţie]
2. Bereteu, Dinu Ioan, 2021 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll