Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN60428.23
NumeSitul arheologic de la Constanţa - La Cişmea/ Bd. Tomis, nr. 401
JudețConstanţa
Unitate administrativăMunicipiul Constanţa
LocalitateConstanţa
AdresaBd. Tomis, nr. 401
PunctLa Cişmea
ReperSitul se află la ieşirea din municipiul Constanţa spre Palazu Mare, pe un amplasament ocupat anterior de o plantaţie de viţă de vie.
Categorielocuire
Tipaşezare
Data ultimei modificări a fişei24.11.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Neolitic Hamangia Lucrarea de supraveghere arheologică a vizat zonele VI şi VII (v. plan situaţie), dar datorită faptului că in zonele de lucru învecinate unde se lucra mecanizat au apărut fragmente ceramice şi câteva piese de silex, s-a decis trasarea unor secţiuni în vederea cercetării mai atente a suprafeţei în care au apărut acestea. În apropierea suprafeţei afectate de complexul comercial (cca. 2 km) se ştia ca în punctul La Cişmea, în urma unor mici sondaje, au apărut fragmente ceramice neolitice, aparţinând culturii Hamangia.
Majoritatea materialului arheologic aparţine culturii Hamangia, ca de altfel şi cele două complexe funerare după materialul ceramic descoperit în acestea. Prezenţa a numeroase gropi menajere, a unor unelte de piatră (zdrobitor, râşnita) sau silex şi a bogatului material ceramic passim impun ideea că în zonă se afla o aşezare de tip Hamangia. Mai menţionăm, în afară perimetrului afectat de complex, în partea de S, un punct cu o puternică concentrare de material roman.
 
aşezare  Eneolitic      
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2005
Nume Prenume Rol
COVACEF Zaharia 1
CATERINCI Cristina 1
NOPCEA Cătălin 1
Instituţia Rol
SC Deprom SRL Constanţa 1

Bibliografie
1. Covacef, Zaharia, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2006, p., http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3360 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)