Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code140592.05
NameAşezarea fortificată de la Coşeiu - Cetate
CountySălaj
CommuneCoşeiu
City/Town/VillageCoşeiu
PlaceCetate (Hegyes)
LandmarkFortificaţia se află în partea de nord-vest a localităţii.
Geomorphologydeal
Land utilitypăşune; pădure
Site Classlocuire
Site Typeaşezare fortificată
DescriptionFortificaţia a fost amenajată pe un deal greu accesibil cu altitudinea de 408m, cu o diferenţă de nivel de 213 m faţă de bază
Date of discovery2017
Last record update23.11.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare fortificată  Epoca bronzului mijlociu Wiettenberg    
aşezare fortificată  La Tène (sec. II-I a. Chr.) dacică    
Val  La Tène dacică Valul defensiv are trei faze de amenajare, cea intermediară fiind incendiată. Probabil aceste amenajări au o fază anterioară databilă în epoca bronzului. Diametrul amenajării defensive, din şanţ în şanţ, este acum de 75 x 78 m.
Din prima fază, foarte probabil databilă în epoca dacică, s-a păstrat o concentrare de ceramică preistorică la baza valului actual. Peste această aglomerare au fost descoperite fragmente ceramic dacice, mai mult sau mai puţin întregibile, care ţin probabil de "locuirea" de pe drumul de rond a primei fortificaţii dacice. Cea de-a doua fază dacică a fortificaţiei constă în "valul roşu" rezultat al incendierii palisadei din care s-au mai păstrat urme de lemn ars. Cea de-a treia fază de fortificare a dealului constă într-o înălţare a valului cu 0,2 - 0,5 m cu piatră locală (micaşist) spartă, excavată din spatele valului. Prezenţa anumitor piese speciale medievale (cuie, şi mai ales medalionul din argint cu granule) pot sugera că această reamenajare a fost realizată în sec X-XI. Valul mai prezintă o intervenţie târzie pe vârful acestuia, care mai probabil ţine de amenajările defensive din primul sau al doilea război mondial când a fost amplasată o baterie de artilerie în centrul incintei fortificate.
 
Val de apărare  Epoca medievală (sec. X-XI p. Chr.)      
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnoză 2019
Name Forename Role
POP Horea 1
PUPEZĂ Paul 1
BĂCUEȚ-CRIȘAN Dan 1
COCIȘ Horațiu 1
Institution Role
Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău 1
2. diagnoză 2018
3. diagnoză 2017

Bibliography
1. Pop, Horea, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2019, Institutul Național al Patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Județean Buzău, 2020, 530 [Publicaţie] (site record source)