Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN150542.02
NumeMormântul tumular de la Costâna - Imaş - T2
JudețSuceava
Unitate administrativăTodireşti
LocalitateCostâna
PunctImaş
ReperMormântul tumular se află la circa 20 km nord-vest de municipiul Suceava, în partea de nord-vest a satului Costâna, în zona imaşului satului, de o parte şi de alta a drumului judeţean 178A, unde terenul a fost concesionat de către Primăria şi Consiliul Local Todireşti, pentru construirea de locuinţe, pe prima terasă a fostei albii majore a râului Suceava, pe malul stâng al pârâului Ilişeşti/Ilişasca, situl este mărginit, la nord-est, de pârăul Gârla Morii, amenajat antropic în secolul al XIX-lea, pentru a drena zona mlăştinoasă.
Utilizare terenagricultură
Categoriedescoperire funerară
Tiptumul
ObservațiiProoprietarul l-a utilizat pentru împrumut de pământ, necesar pentru construcţia locuinţei sale, l-a deranjat prin săparea temeliei gardului curţii (cca. 40%) şi intenţiona să-l niveleze.
Data descoperirii2012
Stare de conservaremedie / 06.04.2021
Riscuri antropiceAfectare parţială: 5 / 06.04.2021
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei06.04.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Tumul  Epoca bronzului (secolele al XVII-lea-al XII-lea a. Chr.) Komariv Diametrul iniţial al movilei a fost de aproximativ 25 m iar înălţimea acesteia, faţă de zona încomjurătoare, de 1,35-1,40 m, dar evoluţia pedologică şi intervenţiile umane ulterioare au înălţat şi "lăţit" construcţia funerară. Pentru înălţarea tumulului, s-a utilizat o masă de sol antic (molisoluri de luncă), din vecinătate, asemănătoare cu cele din T.1/2011, slab diferenţiate, atât în stare umedă cât şi după uscare, astfel încât sunt foarte greu de definit eventualele etape de ridicare a construcţiei.
În ceea ce priveşte complexele, mormântul (M.1/2012) a fost descoperit aproximativ în centrul movilei (-1,65-1,95/2 m), într-o groapă ovală (1,65 x 0,95 m), săpată de la nivelul antic de călcare (molisol) al unei mici ridicături din luncă, până în stratul brun. La săpare, o parte din pământ a fost depusă în partea estică, ridicătură care a fost surprinsă în profilul nordic al Sectorului I/SE. Defunctul (Maturus) se afla depus în decubit dorsal, pe direcţia nord-sud, cu mâinile pe lângă corp, picioarele chircite: genunchii ridicaţi şi "căzuţi" spre dreapta. Capul acestuia era aşezat pe un strat de ocru roşu, care se păstra discontinuu, denotând, împreună cu poziţia generală a scheletului, tradiţii de tip Yamnaya perpetuate, probabil, prin intermediul unor influenţe Mnogovalikovaya.

Acest mormânt nu prezenta un inventar propriu-zis. Deasupra gropii, doar la -0,15 m de la suprafaţa actuală, a fost descoperit un topor de luptă, din piatră şlefuită, care ar putea fi pus în legătură cu mormântul şi defunctul.
 

Bibliografie
1. Boghian, Dumitru; Budui, Vasile; Enea, Sergiu Constantin; Gafincu, Alexandru; Ignat, Ioan; Ignătescu, Sorin; Niculică, Bogdan Petru; Pricop, Loredana, Punct: Imaş, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2012, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2013, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5029&d=Costana-Todiresti-Suceava-Imas-2012 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)