Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN15992.02
NumeAşezarea Gumelniţa de la Cotmeana - Dulercea
JudețArgeş
Unitate administrativăCotmeana
LocalitateCotmeana
PunctDulercea
ReperSitul este amplasat pe un promontoriu, la circa 540-550 m altitudine.
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereSitul beneficiază de un amplasament natural care-i conferă o vizibilitate şi o deschidere pe trei direcţii, fiind astfel apărat şi pe cale naturală. Diferenţa de nivel dintre nivelul văi pârâului Cotmeana şi altitudinea maximă este între 445 m şi 550 m, ceeea ce îngreunează extrem accesul pe promontoriu pe trei laturi.
Data descoperirii2004
Data ultimei modificări a fişei07.01.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic Gumelniţa Ceramica descoperită pe parcursul campaniilor din august 2010 şi august 2011 se încadrează în tipologia descrisă în aşezările de la Brăteşti, jud. Dâmboviţa şi de lângă Bucureşti. O ceramică de culoare brun-roşiatică, cu o pastă cu degresanţi din nisip şi paie, cu o ardere în anumite cazuri precară, cu un finisaj care în anumite cazuri aminteşte de o perioadă de tranziţie. Două tipuri de ceramică - o ceramică mai bine arsă şi modelată cu mare atenţie, cu o pastă în care regăsim nisip foarte fin şi o cermaică grosieră prost arsă şi cu un conţinut foarte mare de pietricele şi paie. S-au putu identifica numeroase tipuri de tortiţe de la cele de mici dimensiuni, până la cele mai mari sau de tipul unor proeminenţe alungite, proeminenţe rotunde şi perforate.

Comunitatea de la sfârşitul neoeneoliticului este rezultatul unei retrageri a populaţiilor de tip Gumelniţa din zona de câmpie spre zona teraselor înalte sau dealuri subcarpatice.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2011
Nume Prenume Rol
TRÂMBACIU Ștefan 1
BĂRBULESCU Constantin 1
ANDREI Robert 1
NEDELEA Alina 1
FLOREA Petruț 1
STAMATE Andrei 1
STOICA Nicolae 1
STĂNILĂ Adrian 1
ION Nicoleta 1
VOICU Adrian 1
RADU Adriana 1
IVAN Iulian 1
FISCA Eduard 1
Instituţia Rol
Universitatea Piteşti 1

Bibliografie
1. Trâmbaciu, Ștefan, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4826&d=Cotmeana-Arges-Dulercea-2011 [Publicaţie]