Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN72551.01
NumeAşezarea eneolitică de la Curmătura - Măgura Curmăturii
JudețDolj
Unitate administrativăGiurgiţa
LocalitateCurmătura
PunctMăgura Curmăturii
ReperSitul este localizat la 2 kilometri sud-vest de localitatea Curmătura, la aproximativ 1,1 kilometri vest de drumul judeţean DJ561, pe malul stâng al unei ramificaţii a pârâului Desnăţui, pe un pinten de terasă ce înaintează în lunca Desnăţuiului pe o distanţă de 150 de metri.
Forma de reliefluncă
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tiptell
DescriereSitul este o aşezare fortificată cu şanţuri de apărare de tip Sălcuţa, suprapusă de vestigii de tip Verbicioara.
Data ultimei modificări a fişei26.11.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Tell  Eneolitic dezvoltat Sălcuţa    
cuptoare  Eneolitic dezvoltat Sălcuţa Au fost identificate şase cuptoare de copt pâinea având forma de potcoavă, fiind amplasate în funcţie de regimul curenţilor de aer.  
Depunere rituală  Eneolitic dezvoltat Sălcuţa Sub bolta cuptorului nr. 1 a fost descoperit scheletul unui copil.  
aşezare  Epoca bronzului mijlociu Verbicioara    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare de salvare 1967-1977
Nume Prenume Rol
CÂȘLARU Constantin 2
NICA Marin 1
Instituţia Rol
MO Craiova 1
Muzeul Câmpiei Băileștilor 2

Bibliografie
1. Nica, Marin, Câșlaru Constantin, Complexul cuptoarelor eneolitice de copt pâine de la Curmătura, judeţul Dolj, Oltenia - Studii şi Comunicări, III, Muzeul Olteniei, Craiova, 1981, 9-16 [Publicaţie]
2. Pătroi, Nicolae Cătălin, Neo-eneoliticul în Oltenia. Repertoriu de așezări și descoperiri, Sitech, Craiova, 2013, 86, https://www.academia.edu/6086198/Neo_eneoliticul_in_Oltenia_Repertoriu_de_asezari_si_descoperiri_Neo_Eneolithic_in_Oltenia_Collection_of_settlements_and_findings_ [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Pătroi, Nicolae Cătălin, Structuri de locuire în eneoliticul târziu din Oltenia, Oltenia. Studii şi Comunicări. Arheologie - Istorie, XVI, Muzeul Olteniei, Craiova, 2008, 15, 20-21, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=18339-structuri-de-locuire-in-eneoliticul-tarziu-din-oltenia--oltenia-studii-si-comunicari-muzeul-olteniei--xvi-2008 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Pătroi, Nicolae Cătălin, O completare la catalogul de așezări și descoperiri aparținând culturii eneolitice Sălcuța, Oltenia, XXV, Muzeul Olteniei, Craiova, 2018, 29-30, 36, 37/1-2, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=71685-o-completare-la-catalogul-de-asezari-si-descoperiri-apartinand-culturii-eneolitice-salcuta--oltenia-studii-si-comunicari-muzeul-olteniei--xxv-2018 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)