Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   102375.01
Nume   Situl arheologic de la Dealu - Zgârci
Județ   Giurgiu
Unitate administrativă   Crevedia Mare
Localitate   Dealu
Punct   Zgârci
Reper   Tell-ul Gumelniţa este situat la 200 m sud-vest faţă de intrarea sudică în satul Dealu (com. Crevedia), la 60 m sud-vest de podeţul peste Neajlov, în luncă, pe malul drept al râului, la limita dintre teritoriile administrative ale comunelor Bucşani şi Crevedia, care îl traversează.
Reper hidrografic - nume   Neajlov
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   luncă
Utilizare teren   agricultură; carieră de lut
Categorie   locuire
Tip   tell; aşezare deschisă; necropolă
Descriere   Este mai mare decât toate celelalte tell-uri din sudul microzonei Bucşani, înălţimea sa atingând în trecut 4.10 m faţă de lunca actuală, dimensiune redusă în ultimii ani de arăturile frecvente şi de adâncime. De asemenea, suprafaţa sa, deşi redusă cu aproximativ o treime datorită eroziunii apelor Neajlovului, poate fi estimată la cel puţin 4200 m2.
Măsurătorile magnetometrice au relevat existenţa unui şanţ de delimitare – foarte lat şi puţin adânc (ca în toate celelalte cazuri de staţiuni similare) –, amplasat la baza tell-ului, în
exteriorul grindului din bază, în luncă. De asemenea, la interior, un val/dig delimita suplimentar zona locuită, construcţiile fiind ferm înscrise într-un contur rectangular, la fel ca în toate celelalte cazuri.
A fost cercetat prin investigaţii magnetometrice, carote sedimentologice, scanare 3D şi aerofotogrametrie.
Observații   Suprafaţa movilei antropice a fost redusă cu aproximativ o treime datorită eroziunii apelor Neajlovului. În plus, înălţimea sa actuală este cu 1 m mai mică decât cea din momentul descoperirii. Zona corespunzătoare unui contur circular/oval, de pe malul stâng al Neajlovului – dacă nu a fost distrusă în totalitate de râu, a fost excavată brutal şi pe întreaga suprafaţă în vederea confecţionării de cărămizi.
Suprafaţa totală a sitului este de 0,826 ha, dintre care 0,516 ha pe teritoriul comunei Crevedia Mare, sat Dealu şi 0,31 ha în teritoriul comunei Bucşani.
Situl mai poate fi identificat folosind codul RAN: 101387.07, atribuit suprafeţei sitului care se întinde pe teritoriul comunei Bucşani.
Data descoperirii   1998
Suprafața sitului   0,516 ha
Stare de conservare   precară / 19.01.2022
Riscuri naturale   Inundaţii: 3 / 19.01.2022; Exces de apă în sol: 3 / 19.01.2022
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 19.01.2022; Agricultură intensivă: 3 / 19.01.2022
Data ultimei modificări a fişei   19.01.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Val  Eneolitic dezvoltat (a doua jumătate a mileniului V BP) Gumelniţa / A1, A2, B1  

Valul are o formă rectangulară delimitând zona locuită.

 
tell  Eneolitic dezvoltat (a doua jumătate a mileniului V BP) Gumelniţa / A1, A2, B1  

În interiorul aşezării s-au dezvoltat trei niveluri principale de construcţii, primul şi cel din urmă fiind distruse în urma unor incendii. Tell-ul era mărginit de un val care delimita zona locuită şi de un şanţ.

Suprafaţa movilei a fost redusă cu aproximativ o treime din cauza eroziunii apelor Neajlovului iar înălţimea este cu un metru mai mică decât în momentul descoperirii.

 
şanţ  Eneolitic dezvoltat (a doua jumătate a mileniului V BP) Gumelniţa / A1, A2, B1  

La baza tell-ului a fost identificat un şanţ de delimitare foarte lat şi puţin adânc.

 
aşezare deschisă  Epoca medievală târzie (secolele XVI-XIX) românească      

Bibliografie
1. Bem, Cătălin, Studiu arheologic de fundamentare a documentației de urbanism, Planul Urbanistic General al Comunei Bucșani, județul Giurgiu, 2018, 62-65, 154-157, 245-249 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Bem, Cătălin (ed.), Repertoriul Microzonei Bucşani, Muzeul Naţional de Istorie a României, Bucureşti, 2007, 87 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Bem, Cătălin, Consideraţii generale asupra cercetărilor arheologice pluridisciplinare de pe Valea Neajlovului, Oberländer-Târnoveanu, I., Borş, C. (eds.), O civilizaţie necunoscută: Gumelniţa, CD-ROM, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 2001 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Bem, Cătălin et alii, Bucşani | Judeţ: Giurgiu | Punct: microzona Bucşani, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, cIMeC - Institutul de Memorie Culturală, București, 2005, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3078&d=Bucsani-Giurgiu-microzona-Bucsani-2004 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll