Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   140306.03
Nume   Mormântul celtic de la Derşida - Dealul Temeteului (Dealul Cimitirului)
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Bobota
Localitate   Derşida
Punct   Dealul Temeteului (Temetö)
Reper   Pe partea stângă a căii ferate Carei – Zalău, pe marginea unui drum de ţară, la circa 500 m la nord-est de localitatea Derşida.
Reper hidrografic - nume   Crasna
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   păşune
Categorie   descoperire funerară
Tip   mormânt
Observații   Localizarea s-a realizat pe baza informaţiilor din publicaţii şi pe baza Hărţii topografice a României, scara 1:25.000.
Data ultimei modificări a fişei   18.01.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
mormant  sec. IV - III a. Chr. Celtică  

În anul 1980, cu ocazia extragerii nisipului (pe o terasă joasă) au fost descoperite mai multe obiecte arheologice: un vas mare, două castroane (strachină), o cană cu toartă, o spadă îndoită împreună cu teaca foarte corodată şi fragmentară şi o placă fragmentară din fier. Obiectele au fost descoperite la adâncimea de 1,20 m.

Observaţiile de teren şi cercetările ulterioare au fost făcute de specialista Éva Lakó, care a constatat că la circa 4 m de această descoperire se aflau rămăşiţele unei vetre de foc, şi anume o lipitură arsă şi cărbuni. Nu s-au observat depuneri materiale din altă epocă istorică. Între obiectele menţionate şi urmele vetrei de foc nu s-a putut stabili nici o legătură. Nu au fost recuperate materiale osteologice umane. Din ofranda alimentară au fost adunate oase de porc (un maxilar). Obiectele arheologice descoperite la Derşida au fost recuperate de Muzeul dn Zalău şi trecute în registrul de inventar sub nr. 670-675 din 1980.

 

Bibliografie
1. Luca, Sabin Adrian; Gudea, Nicolae, Repertoriul arheologic al județului Sălaj, Sibiu, 2010, 47 [Publicaţie]
2. Németi, János; Lakó, Éva, Noi Descoperiri Celtice În Județul Sălaj, Acta Musei Porolissensis, XVII, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Zalău, 1993, 77, https://biblioteca-digitala.ro/?tip-publicatie=periodic&volum=96-acta-musei-porolissensis--xvii-1993 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll