Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN96913.01
NumeSitul arheologic de la Dolheşti - La Ulm
JudețIaşi
Unitate administrativăDolheşti
LocalitateDolheşti
PunctLa Ulm
ReperSitul se află la nord-vest de satul Dolheşti; pe interfluviul dintre pârâul Căprăria şi Valea lui Crăciun.
Categorielocuire civilă
Tipaşezare
Data ultimei modificări a fişei5.1.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca medievală (sec. XVII-XVIII) neprecizată Situl a fost descoperit prin cercetare de teren de Vicu Merlan, în 1994. Cu aceasta ocazie am descoperit o statuetă masculină fragmentară, un topor din menilit bine şlefuit, gratoare şi lame din silex, fragmente ceramice de uz casnic si de ritual, chirpici etc. În acelaşi an am identificat şi alte situri aflate în apropiere cam din aceeaşi epoca istorica: La Staţie (NE - 1,5 km), La Chisc (SE - 2 km), Serbeşti - Pornituri (V - 1,5 km), iar in 2005 situl Bradiceşti - Dealul Curăturii (SV - 3 km).
Obiectivele campaniei din acest an au fost: descărcarea terenului de sarcină arheologică pe unde trece instalaţia de aducţiune a apei potabile din satul Dolheşti şi salvarea locuinţei L1.
S-a realizat-săparea integrală a secţiunii SI; surprinderea laturii vestice a locuinţei L1 şi au fost descoperite cel puţin trei complexe ceramice.
În sept. 2005, cu aportul generos al d-lui ing. dr. Petru Baciu, care a finanţat săpăturile arheologice prin intermediul Fundatiei Dr.C. Baciu, am efectuat un sondaj de salvare în punctul La Ulm. Am trasat, în porţiunea prevăzută a fi afectată de traversarea unei conducte de apă, o secţiune S1 cu L=15 m, l=2 m (30 m2) pe direcţia NV-SE.
Nivelul arheologic cucutenian a fost surprins de la -0,60 m adâncime, în amonte şi -0,80 m în aval, ceea ce demonstrează că în vechime situl avea o uşoară pantă în acest sector. A fost pus in evidenţă şi un strat medieval între -0,30 -0,40 m, pentru sec. XVII-XVIII. Pe întreaga suprafaţă a secţiunii S1 am depistat fragmente ceramice, însă între c. 7-15 m a apărut cea mai mare aglomeraţie a acestora, putându-se reîntregi cca. trei vase mari de provizii. Între c. 4 şi 5, pe latura estică, pe o suprafaţă de cca. 2 m2 din S1, am decopertat o masa de chirpici ars care pune in evidenţă o locuinţă L1.
În c.1 au fost descoperite câteva piese din silex între care şi un vârf de săgeată cu laturile bine retuşate (L=2,5 cm, l=1,5 cm la baza). În c.7 s-a descoperit un fragment dintr-un obiect mic de cupru puternic oxidat, probabil de la o podoabă.
Ceramica este predominant de factură grosieră (vase de provizii), unele păstrând urme de angobă. S-au găsit şi fragmente de ceramica fină destinată unor ceremonii ritualice. În acest sens s-au găsit şi două văsuleţe întregi ce poarta încă urme de pictură roşie. La baza nivelului cucutenian am descoperit numeroase fragmente ceramice pictate policrom, fiind încadrate, culturii Cucuteni A-B. Pictura se păstrează cel mai bine la acest nivel deoarece a fost mai puţin afectată de aciditatea solului. În ceea ce priveşte spiritualitatea comunitaţii cucuteniene de la Dolheşti, aceasta a fost surprinsă prin cele câteva piese: o statuetă feminină fragmentată cu urme de pictură roşie; partea inferioară a bazinului şi picioarele unei statuete; două fragmente de statuete, fragmente de vase de cult pictate cu motive in spirală etc.
Statueta masculină descoperită în 1994 poartă o eşarfă oblică la nivelul pieptului, ceea ce sugereză că acea divinitate reprezentată era un şaman sau o căpetenie de trib.
Din categoria armelor şi uneltelor predomină cele din silex (gratoare, lame, vârfuri de săgeţi şi lance etc.), dar nu lipsesc nici cele din piatră (topoare din menilit şi gresie silicifiată).
 
Aşezare  Eneolitic Cucuteni / Cucuteni A-B    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2005
Nume Prenume Rol
MERLAN Vicu 1
SALOMEIA Paul 1
Instituţia Rol
MM Huşi 1

Bibliografie
1. Merlan, Vicu, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2005, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2006 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Merlan, Vicu; Salomeia, Paul, Cronica Cercetărilor arheologice din România. Campania 2007, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2008, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3880 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Merlan, Vicu, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC - Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, Bucureşti, 2009, http://www.cimec.ro/Arheologie/cronicaCA2009/cd/index.htm [Publicaţie]