Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN41505.03
NumeFortificaţia preistorică de la Drumul Carului - La Cetăţuie
JudețBraşov
Unitate administrativăMoieciu
LocalitateDrumul Carului
PunctLa Cetăţuie
ReperSitul se află pe sensul de coborâre spre Braşov, în dreptul ultimului grupaj de pensiuni ("Hanul Dorului"). Hărţile indică toponimul La Cetăţuie, pe cumpăna apelor între Valea Grădiştii (est) şi V. Sbârcioarei (este continuarea, în aval, a V. Rogoazei), spre vest.
Forma de reliefmunte
Utilizare terenpădure
Categorieconstrucţie militară
Tipfortificaţie de pământ
DescriereSitul este amplasat pe o înălţime dominantă care supraveghează variantele de drum din jur, pe vechiul traseu de acces în pas.
ObservațiiToponimul La Cetăţuie a creat confuzie, fiind legat de unii arheologi de castrul roman (care se află însă câţiva kilometri mai sus). Din acest loc se desprinde un drum secundar (de fapt: un drum vechi), la dreapta şoselei (SE), iar veritabila Cetăţuie a fost identificată, datorită LiDAR, aproape 600 de m mai jos, dincolo de Resort Garden (cea mai apropiată pensiune de obiectiv). Suprafaţa sitului este împărţită între cel puţin două proprietăţi (una care figurează în aplicaţia cadastrală de la ANCPI, una – nu. Modul cum s-a achiziţionat o jumătate de deal sugerează o viitoare investiţie turistică, afectând direct situl.
DescoperitorEugen S. Teodor
Data descoperirii10 -11 septembrie 2020
Suprafața sitului 0,4 ha
Stare de conservarebună / 02.09.2021
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 02.09.2021
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei13.10.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Atestare documentară Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
fortificaţie  Preistorie nespecificată Un vârf de deal, aparent parţial nivelat, de formă generică trapeziodală, de 76 x 34 m (cu lungimea orientată SV-NE). Modificări antropice evidente se găsesc numai pe latura scurtă de SV, unde a fost săpat un şanţ pentru bararea botului de deal, blocând accesul cel mai uşor. Celelalte laturi au fost probabil închise numai cu palisadă (care nu a lăsat însă urme peremptorii). Cetatea are drumuri mai vechi sau mai noi pe toate laturile, dominându-le prin altitudine pe toate. Pe suprafaţa împădurită (centrul este cu mici luminişuri) nu am reuşit să găsim artefacte care să uşureze datarea, dar este o situaţie tipică pentru aceste fortificaţii din lungul drumului transcarpatic.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2020 S-au efectuat și cercetări aeriene.
Nume Prenume Rol
TEODOR Eugen Silviu
Instituţia Rol
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan"

Bibliografie
1. nepublicată, 2021 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)