Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN155788.09
NumeAşezarea eneolitică de la Dudeştii Noi - Obiectiv 42
JudețTimiş
Unitate administrativăDudeştii Noi
LocalitateDudeştii Noi
PunctObiectiv 42
ReperAşezarea se află la 1,69 km est de biserica romano-catolică din Dudeştii Noi, la 8,61 km sud-vest de biserica catolică din Carani şi la 13,4 km sud-est de biserica ortodoxă din Satchinez. Din punct de vedere geomorfologic, situl este aşezat pe o terasă înaltă aflată la limita sudică a Câmpiei Înalte a Vingăi. În raport cu o sursă de apă, locuirea se ală la 1,2 km sud-est de cursul actual al pârâului Bega Veche/Niarad.
Forma de reliefterasă
Categorielocuire
Tipaşezare
Data descoperirii08.10.2015
Data ultimei modificări a fişei22.2.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Eneolitic timpuriu Tiszapolgár Majoritatea ceramicii descoperite aici aparţine eneoliticului timpuriu, mai precis culturii Tiszapolgár. Decorurile întâlnite sunt puţine. Nu lipsesc toartele caracteristice acestei culturi, aşa-zisele toarte "cioc de pasăre". Sunt întâlnite ca forme de vas fragmente din diverse străchini tronconice sau fragmente de la oale cu buza evazată. În zonă întâlnim materiale similare la Alioş-Cetatea Turcească, Alioş-40, Corneşti-Iugoslaveni, Corneşti-Cornet, Dudeştii Vechi (Besenova Veche)-Movila Mare, Fiscuţ-6, Hodoni-3; Hodoni-Pocioroane, Periam-Port, Sânnicolau Mare, Seceani-3, Timişoara - Mehala IV şi Vinga - Izvor.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2015 Cercetările arheologice de suprafață au fost determinate de întocmirea Memoriului Arheologic pentru Planul Urbanistic General al Comunei Dudeștii Noi.      

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș, Patrimonium Banaticum, VI, 2016, 13-14 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)