Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   155788.09
Nume   Aşezarea eneolitică de la Dudeştii Noi - Obiectiv 42
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Dudeştii Noi
Localitate   Dudeştii Noi
Punct   Obiectiv 42
Reper   Aşezarea se află la 1,69 km est de biserica romano-catolică din Dudeştii Noi, la 8,61 km sud-vest de biserica catolică din Carani şi la 13,4 km sud-est de biserica ortodoxă din Satchinez. Din punct de vedere geomorfologic, situl este aşezat pe o terasă înaltă aflată la limita sudică a Câmpiei Înalte a Vingăi. În raport cu o sursă de apă, locuirea se ală la 1,2 km sud-est de cursul actual al pârâului Bega Veche/Niarad.
Reper hidrografic - nume   Bega Veche/Niarad
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Data descoperirii   08.10.2015
Suprafața sitului   10,3 ha
Data ultimei modificări a fişei   21.01.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Eneolitic timpuriu Tiszapolgár  

Majoritatea fragmentelor ceramice descoperite aici aparţin eneoliticului timpuriu, mai precis culturii Tiszapolgár. Decorurile întâlnite sunt puţine. Nu lipsesc toartele caracteristice acestei culturi, aşa-zisele toarte „cioc de pasăre”. Sunt întâlnite ca forme de vas fragmente din diverse străchini tronconice sau fragmente de la oale cu buza evazată. În zonă întâlnim materiale similare la Alioş–Cetatea Turcească, Alioş–40, Corneşti–Iugoslaveni, Corneşti–Cornet, Dudeştii Vechi (Besenova Veche)–Movila Mare, Fiscuţ–6, Hodoni–3; Hodoni–Pocioroane, Periam–Port, Sânnicolau Mare, Seceani–3, Timişoara – Mehala IV şi Vinga – Izvor.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2015

Cercetările arheologice de suprafață au fost determinate de întocmirea Memoriului Arheologic pentru Planul Urbanistic General al Comunei Dudeștii Noi.

Universitatea de Vest din Timișoara IONESCU Alexandru
ARDELEAN Adrian
ROGOZEA Octavian
DINCĂ Remus
CRĂCIUNAȘ Alexandru
POSPISIL Ruth
IOVAN Andrei
Asociația ArheoVest Timișoara MICLE Dorel

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș, Patrimonium Banaticum, VI, 2016, 13-14 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea și delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Dudeștii Noi, jud. Timiș - "Perimetrul Dudeștii Noi - PUG", 2017 [Fişă de sit]
 
 
Scroll