Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   155788.09
Name   Aşezarea eneolitică de la Dudeştii Noi - Obiectiv 42
County   Timiş
Commune   Dudeştii Noi
City/Town/Village   Dudeştii Noi
Place   Obiectiv 42
Landmark   Aşezarea se află la 1,69 km est de biserica romano-catolică din Dudeştii Noi, la 8,61 km sud-vest de biserica catolică din Carani şi la 13,4 km sud-est de biserica ortodoxă din Satchinez. Din punct de vedere geomorfologic, situl este aşezat pe o terasă înaltă aflată la limita sudică a Câmpiei Înalte a Vingăi. În raport cu o sursă de apă, locuirea se ală la 1,2 km sud-est de cursul actual al pârâului Bega Veche/Niarad.
Hydrographic landmark - name   Bega Veche/Niarad
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   terasă
Land utility   agricultură
Site Class   locuire
Site Type   aşezare
Date of discovery   08.10.2015
Site Surface   10,3 ha
Last record update   21.01.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Eneolitic timpuriu Tiszapolgár  

Majoritatea fragmentelor ceramice descoperite aici aparţin eneoliticului timpuriu, mai precis culturii Tiszapolgár. Decorurile întâlnite sunt puţine. Nu lipsesc toartele caracteristice acestei culturi, aşa-zisele toarte „cioc de pasăre”. Sunt întâlnite ca forme de vas fragmente din diverse străchini tronconice sau fragmente de la oale cu buza evazată. În zonă întâlnim materiale similare la Alioş–Cetatea Turcească, Alioş–40, Corneşti–Iugoslaveni, Corneşti–Cornet, Dudeştii Vechi (Besenova Veche)–Movila Mare, Fiscuţ–6, Hodoni–3; Hodoni–Pocioroane, Periam–Port, Sânnicolau Mare, Seceani–3, Timişoara – Mehala IV şi Vinga – Izvor.


 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. periegheză 2015

Cercetările arheologice de suprafață au fost determinate de întocmirea Memoriului Arheologic pentru Planul Urbanistic General al Comunei Dudeștii Noi.

Universitatea de Vest din TimișoaraIONESCU Alexandru
ARDELEAN Adrian
ROGOZEA Octavian
DINCĂ Remus
CRĂCIUNAȘ Alexandru
POSPISIL Ruth
IOVAN Andrei
Asociația ArheoVest TimișoaraMICLE Dorel

Bibliography
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș, Patrimonium Banaticum, VI, 2016, 13-14 [Publicaţie] (site record source)
2. Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea și delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Dudeștii Noi, jud. Timiș – „Perimetrul Dudeștii Noi - PUG”, 2017 [Fişă de sit]
 
 
Scroll