Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN155788.08
NumeSitul arheologic de la Dudeştii Noi - Obiectiv 12
JudețTimiş
Unitate administrativăDudeştii Noi
LocalitateDudeştii Noi
PunctObiectiv 12
ReperSitul se află la 8,8 km nord-est de biserica ortodoxă din Beregsăul Mare, la 7 km sud-vest de biserica ortodoxă din Sânandrei, la 4,8 km sud-est de biserica catolică din Dudeştii Noi, la 830 m sud de şoseaua Timişoara-Sânnicolau Mare (DN6) şi la 20 m nord de pârâul Bega Veche/Niarad.
Forma de reliefterasă
Categorielocuire
Tipaşezare
Data descoperirii03.10.2015
Data ultimei modificări a fişei22.2.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Neolitic Vinča Fragmentarea puternică a materialelor neolitice nu ne permite o încadrare culturală deosebit de precisă. Picioarele de cupă, alături de umărul de vas ascuţit cu pliseuri fine, indică o fază timpurie
a culturii Vinča. Decorurile, cu excepţia celor plastice, lipsesc. Dintre formele de vas au fost identificate numeroase fragmente provenite de la străchini tronconice. Caracteristicile morfologice ale pastei, precum şi puţinele elemente tipice, îşi găsesc analogii în situri apropiate cum sunt cele de la: Cruceni-2/Strada Cimitirului, Ghilad-1/Liceul Agricol Ciacova, Moşniţa Nouă-7, Parţa-ob. 6, Timişoara-Freidorf/Hladik, Timişoara-9/Freidorf IV-Str. Anton Bacalbaşa, Timişoara-Fratelia/Fabrica de Cărămidă etc.
 
Aşezare  Epoca medievală      
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2015 Cercetările de suprafață au fost determinate de întocmirea Memoriului Arheologic necesar redactării Planului Urbanistic General al Comunei Dudeștii Noi.      

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș, Patrimonium Banaticum, VI, 2016, 13 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)