Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   155788.08
Nume   Situl arheologic de la Dudeştii Noi - Obiectiv 12
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Dudeştii Noi
Localitate   Dudeştii Noi
Punct   Obiectiv 12
Reper   Situl se află la 8,8 km nord-est de biserica ortodoxă din Beregsăul Mare, la 7 km sud-vest de biserica ortodoxă din Sânandrei, la 4,8 km sud-est de biserica catolică din Dudeştii Noi, la 830 m sud de şoseaua Timişoara-Sânnicolau Mare (DN6) şi la 20 m nord de pârâul Bega Veche/Niarad.
Reper hidrografic - nume   Bega Veche/Niarad
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Data descoperirii   03.10.2015
Data ultimei modificări a fişei   27.01.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Neolitic Vinča  

Fragmentarea puternică a materialelor neolitice nu ne permite o încadrare culturală deosebit de precisă. Picioarele de cupă, alături de umărul de vas ascuţit cu pliseuri fine, indică o fază timpurie
a culturii Vinča. Decorurile, cu excepţia celor plastice, lipsesc. Dintre formele de vas au fost identificate numeroase fragmente provenite de la străchini tronconice. Caracteristicile morfologice ale pastei, precum şi puţinele elemente tipice, îşi găsesc analogii în situri apropiate cum sunt cele de la: Cruceni–2/Strada Cimitirului, Ghilad–1/Liceul Agricol Ciacova, Moşniţa Nouă–7, Parţa-ob. 6, Timişoara-Freidorf/Hladik, Timişoara–9/Freidorf IV-Str. Anton Bacalbaşa, Timişoara-Fratelia/Fabrica de Cărămidă etc.

 
Aşezare  Epoca medievală        
 
Cercetare
 
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2015

Cercetările de suprafață au fost determinate de întocmirea Memoriului Arheologic necesar redactării Planului Urbanistic General al Comunei Dudeștii Noi.

     

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș, Patrimonium Banaticum, VI, 2016, 13 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea și delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Dudeștii Noi, jud. Timiș - "Perimetrul Dudeștii Noi - PUG", 2017 [Fişă de sit]
 
 
Scroll