Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   156721.22
Nume   Situl arheologic de la Dudeştii Vechi - Cociohatul Mic
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Dudeştii Vechi
Localitate   Dudeştii Vechi
Punct   Cociohatul Mic
Reper   Situl este situat la aproximativ 650 S de pichetul de grăniceri abandonat, la 600 m E de graniţa dintre România şi Serbia, la 9,5 km V-NV de Biserica romano-catolică din Dudeştii Vechi, la 6,6 km NE de Biserica ortodoxă din Vălcani şi la 4,2 km de pârâul Aranca.
Reper hidrografic - nume   Aranca
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   câmpie
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   Aşezare
Descriere   Situl se află într-o zonă de interfluviu corespunzătoare spaţiului dintre Lunca Arancăi şi Lunca Mureşului, încadrată geografic în Cîmpul Sânnicolaului. Situl este format dintr-un platou întins, cu o suprafaţă de câteva hectare, cu o înălţime de 1,5 m peste părţile înconjurătoare şi se află de ambele părţi ale Drumului Comunal DC 1 dintre Vălcani şi Beba Veche.
Situl a fost grav afectat de lucrări mecanizate de nivelare şi scarificare a terenului agricol, mai ales în parcelele cu nr. cadastral A 744/4/Dudeştii Vechi şi A744/6/Dudeştii Vechi. Limita estică şi nordică a sitului a fost compromisă de amenajarea unor canale de irigaţii.
Obiectivul arheologic a fost descoperit în urma unor cercetări de suprafaţă efectuate de-a lungul mai multor decenii de către profesorul de istorie din Dudeştii Vechi Constantin Kalciov şi Mircov Francisc. Este semnalat pentru prima dată în articolul publicat de Constantin Kalciov în Monografia localităţii Dudeştii Vechi, jud. Timiş (Timişoara, 2006).
Observații   Situaţia gravă a sitului a fost semnalată Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Timiş, care a impus efectuarea unui control de verificare pe teren împreună cu reprezentanţi ai Muzeului Banatului Timişoara şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş, în 26 şi 31 august 2015. În urma verificărilor efectuate în partea de vest a localităţii Dudeştii Vechi, în proximitatea graniţei cu Serbia, au fost identificate şi fotografiate mai multe complexe arheologice afectate de lucrările de scarificare şi nivelare efectuate, fiind recuperate mai multe materiale arheologice răspândite la suprafaţa solului (ceramică, oase animale). S-a impus benficiarului lucrărilor sistarea de urgenţă a oricăror lucrări în zona respectivă şi demararea cercetărilor preventive în vederea salvării patrimoniului archeologic.
Suprafața sitului   cca. 5 ha.
Stare de conservare   grav afectat / 04.03.2016
Riscuri antropice   Afectare parţială: 5 / 04.03.2016; Agricultură intensivă: 5 / 04.03.2016
Regim de proprietate   privat
Proprietar   S.C. Emiliana West Rom S.R.L.
Data ultimei modificări a fişei   12.07.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Neolitic Starčevo - Criş      
Aşezare  Epoca bronzului        
Aşezare  Epoca fierului Hallstatt      
Aşezare  Epoca medievală (sec. XI-XIII)        
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2015

* BUNOIU Victor
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș * *

Bibliografie
1. Bunoiu, Victor, 2015 [Fişă de sit]
2. Ciocani, Petru, Discontinuity in the archaeological research: the prehistoric sites from the surroundings of the Dudeştii Vechi village, ReDIVA, III, 2015 [Publicaţie]
3. Constantin, Kalciov, Din trecutul acestor meleaguri, Monografia Localităţii Dudeştii Vechi, jud. Timiş, Timișoara, 2006, 39-40 [Publicaţie]
 
 
Scroll