Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN33701.05
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010BN-I-s-A-20380
NumeNecropola Latene de la Fântânele - La Gâţa
JudețBistriţa-Năsăud
Unitate administrativăMatei
LocalitateFântânele
PunctLa Gâţa (Dâmbul Popii)
ReperNecropola se află la 1,5 km sud-est de vatra satului şi la 100 m de liziera pădurii.
Forma de reliefplatou în pantă uşoară
Utilizare terenpăşune
Categoriedescoperire funerară
Tipnecropolă
ObservațiiNecropola a fost afectată parţial de extracţia lutului.
Data descoperirii1970, 1999
Suprafața sitului 1000 mp
Stare de conservaremedie / 17.03.2018
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 17.03.2018
ProprietarPrimăria Matei
Data ultimei modificări a fişei17.3.2018
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă birituală  La Tène (sec. III-II î.Hr.) Celtică / Latene B2 Au fost descoperite şapte morminte celtice.
M44 - mormânt de incineraţie; groapă funerară de formă patrulateră cu colţurile rotunjite; ad. de depunere: 80 cm. Resturile de oase umane incinerate au fost depuse în partea vestică a gropii.
Inventar descoperit este format din: 1-2 - vase ceramice lucrate la roată; 3 - cuţit mare din fier; 4 - fibulă din bronz; 5 - ofranda alimentară (oase de animal).
M46 - mormânt de inhumaţie; groapă funerară de formă patrulateră cu colţurile rotunjite; ad. de depunere: 90 cm.; Scheletul era întins pe spate cu mâinile pe bazin; orientare SE(capul) -NV. Inventarul constă în: 1 - zăbală din fier; 2 - lanţ de sabie din fier; 3 -piatră prelucrată, cu rol nedeterminat.
M46A - mormânt de incineraţie, suprapus în limitele aceleiaşi gropi de M46; ad. de depunere: 110 cm. Inventarul este format din: fragmente ceramice amestecate cu resturi de oase umane incinerate.
M48 - mormânt de incineraţie; forma gropii nu a fost stabilită; ad. de depunere: 40 cm. Pachetul de oase umane incinerate a fost găsit în partea de nord a gropii. Inventarul este format din: cinci vase lucrate la roată, cu forme şi dimensiuni diferite (conservarea deficitară nu a permis recuperarea acestora).
M49 - mormânt de inhumaţie; groapă funerară de formă ovală; ad. de depunere: 60 cm. S-a descoperit un schelet întins pe spate cu mâinile pe lângă corp, având orientarea NV (capul)-SE. Inventarul este format din: 1 - cuţit din fier; 2 - fibulă din fier.
M52 - mormânt de incineraţie; groapă funerară de formă rotundă; ad. de depunere: 40 cm. Resturile de oase umane incinerate au fost găsite împrăştiate în cuprinsul gropii funerare.
Inventar: 1 - fibulă din fier, slab conservată; 2 - mici fragmente ceramice, de culoare cărămizie, aparţinând unui vas lucrat la roată; 3 - ofranda alimentară (oase de animal).
M56 - mormânt de incineraţie; groapă funerară de formă dreptunghiulară, cu colţurile rotunjite; ad. de depunere: 50 cm. Pachetul de oase umane incinerate a fost depus în partea de vest a gropii.
Inventar: 1 - vas mare bitronconic, de culoare cenuşie, lucrat la roată; 2 - vas mic de formă bitronconică (terină), de culoare cenuşie, lucrat la roată; 3 - vas bitronconic de mărime mijlocie, lucrat la roată, stare de conservare deficitară; 4 - vas de formă bitronconică, de culoare cenuşie, lucrat la roată; 5 - vas lucrat la roată, de culoare cărămizie, cu pereţii subţiri, stare de conservare deficitară; 6 - strachină lucrată cu mâna, de culoare neagră, cu buza lipsă (distrusă probabil în timpul lucrărilor mecanizate din trecut); 7 - cuţit mare din fier (hiebmesser), depus pe ofranda de carne, stare de conservare deficitară; 8 - ofranda alimentară (oase de porc şi pasăre).
 
Necropolă birituală  Hallstat târziu-La Tène timpuriu (sec. VI-V î. Hr.) scitică În urma investigaţiilor au fost descoperite şapte morminte scitice.
M45 - mormânt de incineraţie; groapă funerară de formă patrulateră cu colţurile rotunjite; ad. de depunere: 70 cm. Resturile de oase umane incinerate au fost depuse în partea centrală a gropii.
Inventar constă în: un vas mare bitronconic lucrat cu mâna, cu buza evazată, prevăzut cu butoni pe gât şi apucători în jumătatea inferioară; o lamă de cuţitaş din fier; o ofranda alimentară (oase de animal).
M47 - mormânt de incineraţie în urnă; forma gropii funerare nu a fost stabilită; ad. de depunere: 30 cm. Au fost recuperate cioburi dintr-un vas lucrat cu mâna, distrus de lucrările agricole, şi fragmente de oase umane incinerate. Nu au fost găsite alte materiale arheologice.
M50 - mormânt de inhumaţie; groapă funerară de formă patrulateră, cu colţurile rotunjite; ad. de depunere: 150 cm.; orientare V-E. O caracteristică aparte o reprezintă ritualul de înmormântare, în colţul vestic al gropii fiind depus un craniu uman, dar lipsind celelalte oase ale scheletului. În apropierea craniului au fost descoperite şi restul materialelor arheologice. Inventar constă în: un vas mare bitronconic lucrat cu mâna, prevăzut pe linia diametrului maxim cu patru apucători mari; un vas bitronconic de dimensiuni mici, lucrat cu mâna, ornamentat cu butoni; o ceaşcă lucrată cu mâna, cu toarta supraînălţată; un vas miniatural, aflat în vasul mare; o oglindă de bronz cu mâner din fier; o lamă de cuţitaş din fier; o fusaiolă tronconică din lut; o ofranda alimentară (oase de animal).
M51 - mormânt de incineraţie în urnă; conturul gropii funerare nu a fost stabilit; ad. de depunere: 65 cm. Resturile de oase umane incinerate au fost depuse într-o ceaşcă cu toartă, lucrată cu mâna, de culoare neagră, păstrată fragmentar. Lipsesc alte materiale arheologice.
M53 - mormânt de inhumaţie; ad. de depunere: 60 cm; forma gropii funerare nu a fost stabilită. În acest caz, scheletul uman este reprezentat doar printr-un craniu de copil.
Inventar: 1 - ceaşcă cu toartă, de culoare cenuşie, lucrată cu mâna.
M54 - groapă funerară de formă circulară, în care a fost depusă partea de jos a unui vas lucrat cu mâna şi, totodată, au fost suprapuse părţi din diferite animale, de la care s-au păstrat numeroase oase, în special un număr însemnat de maxilare.
M55 - mormânt de inhumaţie; groapă funerară de formă patrulateră; ad. de depunere: 130 cm.; orientare V(capul) - E. Inventarul funerar şi anumite caracteristici ale scheletului indică că mormântul aparţine unei femei, foarte probabil de vârstă tânără.
Inventar: 1 - vas mare de formă bitronconică, lucrat cu mâna, de culoare neagră; 2 - ceaşcă mare, de culoare cenuşie, cu toarta ruptă, lucrată cu mâna, depusă în vasul mare; 3 - vas mic de formă bitronconică, de culoare cenuşie, lucrat cu mâna, depus în apropierea craniului; 4 - bulgăre de ocru, depus în apropierea craniului; 5 - şirag de mărgele de sticlă, de culoare galbenă şi verzuie (au fost recuperate 25 de exemplare); 6-7 - brăţări masive din bronz poziţionate pe încheieturile mâinilor; 8 - cercel (verigă) din bronz; 9 - fusaiolă din lut, găsită lângă genunchiului stâng; 10 - oase de animal (ofranda alimentară).
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare sistematică 2016
Nume Prenume Rol
BEREKI Sandor responsabil sector
MARINESCU George responsabil sector
CHIRA Ioan responsabil sector
VAIDA Dan Lucian responsabil de sector
Instituţia Rol
Muzeul Grăniceresc Năsăudean 1
Muzeul Judeţean Mureș 1
Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud 1
Cluj-Napoca 1
2. cercetare sistematică 2015
Nume Prenume Rol
CHIRA Ioana 4
BERECKI Sándor 3
VAIDA Dan Lucian 2
MARINESCU George 1
Instituţia Rol
CM Bistriţa 1
MG Năsăud 2
MJ Mureş 3
UBB Cluj 4
3. cercetare sistematică 2014
Nume Prenume Rol
BERECKI Sándor 3
MARINESCU George 2
VAIDA Dan Lucian 1
CHIRA Ioana
Instituţia Rol
MG Năsăud 1
CM Bistriţa 2
MJ Mureş 3
4. cercetare sistematică 2013 cercetare-industria materiilor dure animale
Nume Prenume Rol
BELDIMAN Corneliu membru colectiv
VAIDA Dan Lucian membru colectiv
SZLANCS Diana membru colectiv
PAVEL Carmen membru colectiv
CONSTANTIN Florin membru colectiv
Instituţia Rol
MG Năsăud 1
IFIN-HH Măgurele 2
UCDC Bucureşti 2
5. cercetare sistematică 2012
Nume Prenume Rol
VAIDA Dan Lucian responsabil științific
MARINESCU George G. membru colectiv
CHIRA Ioana membru colectiv
Instituţia Rol
MG Năsăud 1
CMJ Bistrița 1
6. cercetare sistematică 2011 Săpăturile arheologice s-au desfăşurat în intervalul 25 iulie - 8 august 2011, fi nanţarea fi ind asigurată de Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud. Obiectivul campaniei a constat în cercetarea şi delimitarea necropolei celtice din acest punct, dar şi descoperirea unor noi morminte scitice, după cel identifi cat în campania 2010.
Nume Prenume Rol
MARINESCU George 2
VAIDA Dan Lucian 1
GHIRA Ioana
Instituţia Rol
Muzeul Grăniceresc Năsăudean 1
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud 2
7. cercetare de salvare 2001
Nume Prenume Rol
GAIU C. responsabil
VAIDA L. membru
Instituţia Rol
MJ Bistriţa 1
8. cercetare sistematică 2000
Nume Prenume Rol
GAIU Corneliu responsabil
VAIDA Lucian membru colectiv
Instituţia Rol
CM Bistriţa 1

Bibliografie
1. Gaiu, Corneliu, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2001, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2002, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1364 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Vaida, Lucian, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2002, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2003, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1951 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Vaida, Lucian, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2006, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3374 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Vaida, Lucian, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2006, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2007, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3653 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
5. Vaida, Lucian, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2007, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2008, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3883 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
6. Gaiu, Corneliu, Fântânele, La Gâţă, 2001 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
7. Gaiu, Corneliu, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2000, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2001, 81, 63, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1204 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
8. Vaida, Lucian, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2009, http://www.cimec.ro/Arheologie/cronicaCA2009/cd/index.htm [Publicaţie]
9. Vaida, Dan Lucian, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2009, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2010, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4302&d=Fantanele-Matei-Bistrita-Nasaud-La-Gata-2009 [Publicaţie]
10. Vaida, Dan Lucian, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2010, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2011, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4525&d=Fantanele-Matei-Bistrita-Nasaud-La-Gata-2010 [Publicaţie]
11. Vaida, Dan Lucian, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4714&d=Fantanele-Matei-Bistrita-Nasaud-La-Gata-2011 [Publicaţie]
12. Vaida, Dan Lucian, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 70-71, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5362&d=Fantanele-Matei-Bistrita-Nasaud-La-Gata-2014 [Publicaţie]
13. Vaida, Dan Lucian, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2015, Institutul Național al Patrimoniului, 2016, 32-33, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5483&d=Fantanele-Matei-Bistrita--Nasaud-La-Gata-2015 [Publicaţie]
14. Vaida, Dan Lucian, Celtic finds in North-East Transylvania (IVth- IInd centuries B.S.) (Proceedings of the International Colloquium from Bistriţa, 18-20 May 2006), Thracians and celts, Cluj- Napoca, 2006, 295-323 [Publicaţie]
15. Vaida, Dan Lucian, Preliminary considerations regarding the Celtic cemetery from Fantanele (the point - La Gata) (Proceedings of the 9th International Colloquium of Funerary Archaeology Bistriţa, 9-11 May 2008), Funerary Practices of the Bronze and Iron Ages in Central and South-Eastern Europe, Cluj- Napoca, 2009, 237-246 [Publicaţie]
16. Marinescu, George G., Un mormânt de tip scitic descoperit la Fântânele "La Gâţa", Arhiva Someşană, IX, 2010, 13-28 [Publicaţie]
17. Beldiman, Corneliu; Vaida, Dan Lucian; Sztancs, Diana-Maria; Pavel, Carmen; Constantin, Florin, Composite Artefact Discovered in the Celtic Cemetery of Fântânele - La Gâţa, (Bistriţa-Năsăud County). Data on Use-Wear Analysis and X-Ray Computed Tomography, Iron Age Crafts and Craftsmen in the Carpathian Basin (Proceedings of the International Colloquium from Târgu Mureş, 10-13 October 2013), Târgu Mureş, 2014, 217-231 [Publicaţie]
18. Gaiu, Corneliu, 2011 [fișă de sit]