Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN83204.01
NumeBiserica medievală de la Felicieni
JudețHarghita
Unitate administrativăFeliceni
LocalitateFeliceni
ReperBiserica se află în centrul satului, lângă DN137, pe terasa stângă, sudică a râului Târnava Mare, la 1,5 km sud de oraşul Odorheiu Secuiesc.
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipbiserică
DescriereBiserica din Feliceni este una dintre cele mai vechi din zona Odorhei. Prima biserică de piatră a fost ridicată cel mai târziu la jumătatea secolului al 12-lea, şi nu se poate exclude existenţa a unui cimitir anterior în jurul unei biserici de lemn.
ObservațiiBiserica păstrează urme a cel puţin patru perioade în zidurile de elevaţie şi încă una în interior sub podea.
Regim de proprietatePrivat
ProprietarParohia Reformată Feliceni
Data ultimei modificări a fişei4.6.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (sec. XIII-XIV) neprecizată Planul bisericii este unul obişnuit pentru bisericile medievale din Secuime. El se compune dintr-un cor gotic poligonal cu contraforţi, navă şi turn de clopotniţă amplasat la vest în axa bisericii.

Intervenţiile ulterioare, post-medievale, s-au limitat la demolarea sacristiei pe partea nordică, la demolarea mesei altarului (probabil odată cu trecerea comunităţii la reformă pe la sfârşitul secolului al 16-lea) şi demolarea bolţilor.
 
Zid de incintă  Epoca medievală (sec. XIII-XIV)   Biserica este înconjurată de un zid de incintă poligonal cu 14 laturi.Accesul în această incintă se face printr-o intrare semicirculară, accesibilă prin câteva trepte de piatră, ocrotită de un mic portic deschis.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2016-2017
Nume Prenume Rol
BOTAR Istvan 1
Instituţia Rol
Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc 1
2. sondaj 1974
Nume Prenume Rol
SZEKELY Z. responsabil

Bibliografie
1. Kavruc, Valeriu, Repertoriul Arheologic al Județului Harghita. Seria Monografii Arheologice II, Carpații Răsăriteni, Sfântu Gheorghe, 2000, 125 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
2. Botar, Istvan, Raport de cercetare preventivă Feliceni (m: Felsőboldogfalva, jud. Harghita) biserica reformată, 2017 [Raport de cercetare]