Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code142104.04
NameTezaurul monetar de la Fetindia - Între hotare
CountySălaj
CommuneMeseşenii De Jos
City/Town/VillageFetindia
PlaceÎntre hotare
LandmarkDescoperirea s-a realizat la 500 m de marginea sud-vestică a localităţii, pe un drum de pământ intens circulat, care leagă Fetindia de Meseşenii de Sus.
Geomorphologydeal
Land utilitydrum de pământ
Site Classdescoperire izolată
Site Typetezaur monetar
Date of discovery2018
Last record update29.1.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
tezaur monetar  Epoca medievală (secolul al XVIII-lea)   Au fost recuperate 67 monede şi fragmente monetare. Piesele descoperite, întregi şi fragmentare, se datează în intervalul 1627-1762, finalul acumulării fiind datat cu piese din aramă de 1 Kreutzer de la Maria Theresa. Nu au fost identificate fragmente ceramice sau resturi de materiale organice (pânză sau piele), care să indice o eventuală depunere a tezaurului într-un vas ori într-un săculeţ de pânză sau pungă din piele.
Monedele ce compun tezaurul au fost emise în Transilvania, Ungaria, Tirol, Episcopatul Salzburg, Boemia, Silezia, Monfort, Liegnitz-Brieg, Brandenburg-Bayreuth şi Episcopatul de Breslau.
Din punct de vedere al numerarului, tezaurul este compus din groşi cu valoarea de trei creiţari, groşi cu valoarea de trei pfennigi, polturi şi monede de un creiţar şi doi creiţari din argint, la care se adaugă şi cinci piese de aramă de un creiţar.
Monedele au fost emise între anii 1627 şi 1762, însă tezaurul a fost pierdut sau îngropat cândva după jumătatea secolului al XVIII-lea, aşa cum sugerează cele cinci piese din aramă de un creiţar, emise la Baia-Mare în 1761 şi 1762, aproape necirculate.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnoză 2018
Name Forename Role
POP Horea 1
PRIPON Emanoil 1
Institution Role
Muzeul Județean Zalău 1

Bibliography
1. Pop, Horea, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2018, 2019 [Raport] (site record source)