Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN157718.13
NumeSitul arheologic de la Fibiş - Fibiş N
JudețTimiş
Unitate administrativăFibiş
LocalitateFibiş
PunctFibiş N
ReperSitul arheologic se află la 3,28 km NNV de biserica ortodoxă din Fibiş; la 3,44 km VNV de biserica ortodoxă din Maşloc; la 3,6 km SE de biserica ortodoxă din Firiteaz şi la 600 m S de versantul stâng al Pârâului Măgheruş.
Forma de reliefDeal
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereObiectivul arheologic este amplasat pe o frunte de terasă sub formă de promontoriu, formată la confluenţa Pârâului Valea Pachiţa cu versantul stâng al Pârâului Măgheruş (numit pe cursul său superior Pârâul Fibiş). Suprafaţa obiectivului prezintă pante abrupte pe laturile de N, E şi V, dominând cu cca. 20 m diferenţă de nivel albia majoră a celor două pâraie menţionate mai sus. Prin aceasta, poziţia sa este una deosebit de favorabilă, tipică pentru majoritatea obiectivelor arheologice de la tangenţa dintre Dealurile Lipovei şi Câmpia Înaltă a Vingăi. Sursele de apă sunt reprezentate de izvoare de coastă permanente, dispuse la baza pantelor, la limita albiilor majore ale văilor limitrofe.
DescoperitorLeonard Dorogostaisky
Data descoperirii2006
Stare de conservaremedie / 02.02.2016
Riscuri antropiceAgricultură intensivă: 3 / 02.02.2016
Data ultimei modificări a fişei2.2.2016
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Preistorie      
Aşezare  Epoca medievală (sec. XIV-XVI)   cercetările arheologice de teren au relevat existenţa unui relativ bogat material arheologic medieval dezvoltat (îndeosebi fragmente ceramice), precum şi sporadice fragmente ceramice preistorice atipice, dificil de încadrat cultural.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2006
Nume Prenume Rol
DOROGOSTAISKY Leonard 1
Instituţia Rol
Arheo Vest 1

Bibliografie
1. Dorogostaiski, Leonard [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Micle, Dorel; Măruia, Liviu; Dorogostaisky, Leonard; Cîntar, Adrian, Noi descoperiri arheologice de teren în zona de NV a Banatului, acoperită de Câmpia Vingăi şi Dealurile Lipovei(I), Studii de Istorie a Banatului, 30-31, 2006-2007, 15, obiectiv 10 [Publicaţie]