Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   174753.04
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   VN-II-a-A-06485
Nume   Biserica cu hramul Sf. Împăraţi din Focşani
Județ   Vrancea
Unitate administrativă   Municipiul Focşani
Localitate   Focşani
Adresa   Bd. Unirii 22-24
Punct   Biserica Sf. Împăraţi
Categorie   structură de cult/religioasă
Tip   biserică
Descriere   Campania de cercetare arheologică a început in 1997 şi a continuat in anul 2003 şi a constat în supravegherea arheologică în timpul lucrărilor de excavare manuală şi mecanică a molozurilor.
Observații   Sistematizarea curţii, parte integrantă a proiectului de restaurare a constat în îndepărtarea straturilor de depuneri din ultimii două sute de ani până la nivelul de călcare al începutului de secol XIX când s-a construit monumentul.
Data ultimei modificări a fişei   08.01.2014
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
biserică  Epoca modernă (sec. XVIII)    

Sondajul efectuat în perimetrul curţii, a constat în săparea manuală a trei secţiuni perpendiculare pe axul longitudinal al bisericii în partea de S şi de N a acesteia şi a uneia în zona estică în axul bisericii. În urma săpăturilor s-au scos la iveala urmele unor fundaţii din bolovani de râu şi cărămidă legată cu mortar, urmele unui zid de incintă (probabil contemporan cu biserica) şi alte amenajări din cărămidă întreagă sau fragmentară.


VN-II-m-A-06485.01 
Zid de incintă  Epoca modernă (sec. XVIII)    

Sondajul a relevat existenţa unui zid împrejmuitor pe laturile estică şi nordică ale incintei. Conform unor informaţii orale zidul ruinat era vizibil în anii anteriori construirii blocurilor din zonă. Zidul este acoperit parţial de accesul pietonal din zona nordică a bisericii şi a fost distrus parţial pe latura estică prin construirea căminului şi canalului termic. Zidul este format dintr-o fundaţie turnată din bolovani de râu mari cu spărtură de cărămidă înecate în mortar de nisip cu var friabil.


VN-II-m-A-06485.02 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. sondaj * NICODEI Aurel
M Vrancea * *

Bibliografie
1. Nicodei, Aurel, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2005, p. , nr., http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3123 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 2415-2416, poz. 235-237 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit