Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN75105.15
NumeNecropola tumulară romană Tirighina-Bărboşi
JudețGalaţi
Unitate administrativăMunicipiul Galaţi
LocalitateGalaţi
ReperSitul este localizat la nord de DN 25, circa 150m şi la 100 m vest de banda transportoare a minereului pentru Combinatul Siderurgic.
Forma de reliefPlatoul Tirighina
Categoriefunerar
Tipnecropolă
DescriereSitul arheologic "Tirighina-Necropola tumulară romană" este constituit din şapte tumului, aflaţi în stări diferite de conservare, unii puternic aplatizaţi, alţii afectaţi prin decuparea unor părţi din ei prin acţiunea factorului uman. Până în prezent nu au fost efectuate cercetări arheologice în acest perimetru. În imediata apropiere a acestui sit se găseşte aşezarea geto-dacică, castrul roman şi aşezarea civilă romană din secolele II-III p. Chr., iar la circa 1 Km, spre est, se găseşte situl arheologic "Cartierul Dunărea" cu necropola plană romană şi un casstelum de pământ.
Data ultimei modificări a fişei17.7.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
mormânt de incineraţie  secolele II-III d. Hr.   Mormântul are groapă rectangulară, arsă puternic, dimensiuni L-2,40m, l-1,40m, orientare E-V. Urme de oase calcinate, cărbune şi cenuşă.

Inventar: fragmente ceramice(cană trilobată), metal, fragment fibulă.
 
mormânt de înhumaţie  secolele II-III d. Hr.   Mormântul are groapă rectangulară. Dimensiuni L-2,20m, l-1,40m, orientare SV-NE.

Inventar: lemn de la sicriu, fragmente ceramice, cuie, monedă în stare proastă de conservare.
 
mormânt de înhumaţie  secolele II-III d. Hr.   Mormântul are groapă rectangulară. Dimensiuni L-1,90m, l-1,40m, orientare SV-NE.

Inventar: lemn de la sicriu, fragmente ceramice, cuie.
 
mormânt de înhumaţie  secolele II-III d. Hr.   Mormântul are groapă rectangulară. Dimensiuni L-1,5m, l-1,30m, orientare N-S. Groapa mormântului se adânceşte până la -2,20m. A fost recuperat un singur fragment de os uman.  
mormânt de incineraţie  secolele II-III d. Hr.   Mormântul are groapă rectangulară. Acest mormânt este de tipul cu treaptă. Aceasta este de 0,2m-0,3m şi apare la adâncimea de 0,5m faţă de partea superioară a mormântului. De la această treaptă până la bază, mormântul se mai adânceşte cu încă 0,5m.

În acest mormânt au fost găsite urme de oase calcinate, cărbune şi cenuşă.
Inventar: fragmente ceramice de la două căni trilobate, cuie şi bumbi din metal.
 
mormânt de înhumaţie  secolele II-III d. Hr.   Mormântul are groapă rectangulară, s-a conturat încă de la -0,40, unde a apărut un sol galben în stratul de negru granulos, dimensiuni L-2,00m, l-1,30m, orientare N-S. Groapa mormântului se adânceşte până la -1,40m. Lipsă schelet.

Inventar:fragmente ceramice de la o amforă.
 
mormânt de incineraţie, mormântul principal-T1  secolele II-III d. Hr.   Groapa este rectangulară, arsă puternic, dimensiuni L-3m, l-1,60m, orientare NE-SV. Acest mormânt este de tipul cu treaptă.

Inventar: puţine fragmente ceramice şi bucăţi de metal şi cuie.
 
mormânt de incineraţie  secolele II-III d. Hr.   Mormântul are groapă rectangulară, arsă puternic, dimensiuni L-2,60m, l-1,00m, orientare E-V. Urme de oase calcinate, cărbune şi cenuşă.

Inventar: fragmente ceramice(cană trilobată) şi de metal.
 
mormânt de înhumaţie  secolele II-III d. Hr.   Are groapă rectangulară, s-a conturat încă de la -0,40, unde a apărut un sol galben în stratul de negru granulos, dimensiuni L-1,80m, l-1,00m, orientare NE-SV. Groapa mormântului se adânceşte până la -1,00m. Lipsă schelet.

Inventar: căteva fragmente ceramice.
 
mormânt de înhumaţie  secolele II-III d. Hr.   Are groapă rectangulară, s-a conturat la -0,80, unde a apărut un sol galben în stratul de negru granulos, dimensiuni L-1,2m, l-0,90m, orientare NV-SE. Groapa mormântului se adânceşte până la -1,60m. Schelet de adolescent, prost conservat.

Inventar: două căni trilobate, o căniţă, o monedă, o mărgică şi cuie.
 
mormânt de înhumaţie  secolele II-III d. Hr.   Are groapă rectangulară, s-a conturat la -1,00, unde a apărut un contur negru în stratul de galben cu concreţiuni calcaroase, dimensiuni L-1,60m, l-0,80m., orientare NV-SE.

Inventar: două căni trilobate, la cap şi o căniţă între membrele inferioare, două monede, una întreagă se afla în gură, iar cealaltă, ruptă, în partea dreaptă a craniului. Au mai fost prelevate fragmente de lemn şi cuie de la sicriu.
 
  secolele II-III d. Hr.   Are groapă rectangulară, s-a conturat la -1,00, unde a apărut un contur negru în stratul de galben cu concreţiuni calcaroase, dimensiuni L-2,50m, l-1,00m., orientare NV-SE.

Inventar: câteva fragmente ceramice
 
movilă funerară  secolele II-III d. Hr. romană Tumulul cercetat, numit T1, are diametrul de 25m şi o înălţime de 0,90m. Tumulul 1 a fost cercetat în întregime. Au fost descoperite patru morminte de incineraţie, opt de înhumaţie, patru gropi, probabil de jaf şi 5 complexe din epoca modernă. Mormântul 7, de incineraţie, este mormântul principal şi este de tipul cu treaptă, ca şi mormâtul 5. Mormintele de incineraţie unu şi opt sunt simple, fără treaptă. În cazul mormintelor de înhumaţie doar în două cazuri M10 şi M12, scheletele au fost surprinse în conexiune anatomică, restul fiind deranjate sau distruse de aciditatea solului. Potrivit inventarului, recoltat din acest tumul, complexele funerare se încadrează în secolele II-III p. Chr.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2009 Cercetare în vederea descărcări de sarcină arheologică a zonei în care urmează a se realiza proiectul investiţional "Staţie telefonie mobilă GSM" şi prelevarea tuturor urmelor materiale din respectivul perimetru.
Nume Prenume Rol
ILIE Costel 1
ADAMESCU Adrian 1
MORARU Corneliu 1
SCRIPNIC Moraru 1
Instituţia Rol
Muzeul de Istorie Galaţi 1
COSMOTE ROMANIAN MOBILE TELECOMMUNICATIONS S.A. finanțatorul cercetării

Bibliografie
1. Ilie, Costel, 2009 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Brudiu, M., Lumea de sub tumulii din sudul Moldovei. De la indo-europeni la turanicii târzii. Mărturii arheologice, Galați, 2003, 117 [Publicaţie]
3. Nicu, Mircea; Ilie, Costel, Situri şi puncte arheologice din judeţul Galaţi, Danubius, XX, Galați, 2002 [Publicaţie]
4. Dragomir, Ionuț T., Descoperirea fortuită a unui mormânt tumular de incineraţie în apropierea castrului de la Tirghina-Bărboşi, Pontica, XXIV, MINAC, 1991, p. 237-247 [Publicaţie]