Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN4491.03
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010AB-II-m-B-00224
NumeRuinele cetăţii Urieşilor de la Gârbova
JudețAlba
Unitate administrativăGârbova
LocalitateGârbova
PunctCetatea din pădure (Alte Burg)
ReperLa cca. 2 km S spre sat, lângă drumul spre satul Jina, în pădure
Categorielocuire civilă
Tipcetate
DescriereSemn al importanţei strategice, în vatra comunei Gârbova, cu denumirea săsească semnificativă Urwegen (drumul vechi), există două fortificaţii: o curte nobiliară fortificată şi o biserică înconjurată cu un posibil zid de incintă.
Cetatea a fost amintită în repertoriile lui Johann Michael Ackner, Eduard Albert Bielz, Iulian Marţian şi într-un manuscris. Friedrich Teutsch a lăsat o descriere romantică a ruinelor cetăţii vechi (alte Burg). Kurt Horedt includea cetatea în rândul celor de graniţă.
Data ultimei modificări a fişei31.8.2012
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Cetate  Epoca medievală (sec. XIII - XV)   Din traseul zidurilor de incintă s-au păstrat până astăzi, în stare relativ bună de conservare, latura lungă de la de vest şi cea scurtă de la sud. Latura de la nord, de închidere, a fost în întregime distrusă. Se observă unele fragmente de ziduri şi pe latura de est. Gheorghe Anghel a văzut la sud, în zona exterioară a porţii, două adâncituri şi o grămadă de pământ pe care le-a interpretat ca un complex de barare a intrării în cetate. Aceluiaşi autor îi aparţin şi alte informaţii obţinute în urma unor observaţii de teren. Zidurile late de 2 m se păstrau pe trei laturi, ceea ce a permis reconstituirea dimensiunilor: 80 m lungime şi lăţimea de 20 m.
Cetatea are formă cvasi-elipsoidală, cu lungimea de 90 m, iar lăţimea maximă este de 30 m. Intrarea este marcată de ziduri adosate. Zidurile au fost amenajate din piatră de carieră (faţa zidurilor) şi din spărturi de piatră sau pietre de râu. Astfel amenajate, zidurile de incintă au lăţimea cuprinsă între 1,60 m şi 1,80 m. Latura de sud, mai expusă atacurilor, a fost lăţită până la 2,70 m. În urmă cu un secol, zidurile din zona intrării se păstrau până la înălţimea de 4 m.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2011
Nume Prenume Rol
BEŞLIU MUNTEANU Petre 1
OARGĂ Ovidiu 1
Instituţia Rol
Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu 1
Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia 1

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 34, poz. 394 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Beşliu Munteanu, Petre, 120. Gârbova, com. Gârbova, jud. Alba, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Bucureşti, p. 220 [Publicaţie]
3. Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2011, Institutul Național al Patrimoniu, Bucureşti, 2012, 220-221, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4837&d=Garbova-Alba-Cetatea-din-Padure-2011