Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   111792.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   MH-I-s-A-10072
Nume   Aşezarea de epoca bronzului de la Gârla Mare - La Gârloacă
Județ   Mehedinţi
Unitate administrativă   Gârla Mare
Localitate   Gârla Mare
Punct   La Gârloacă (km. Flv. 840-841)
Reper   Situl este localizat la aproximativ 1,66 kilometri sud de localitatea Gârla Mare, pe malul Dunării, la kilometrul fluvial 836+400, punctul Gârloacă.
Reper hidrografic - nume   Dunărea
Reper hidrografic - tip   fluviu
Forma de relief   grind
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire civilă
Tip   aşezare
Descriere   În punctul „Gârloacă” se află o aşezare a culturii Zuto Brdo - Gârla Mare. Datorita faptului ca acesta asezare se afla pe un sol sub care se gasea un strat consistent de pietris, asezarea preistorica a avut de suferit. Pe o mare parte a acesteia stratul de pamint, cu resturile locuirii epocii bronzului, a fost strans cu buldozerele in gramezi mari iar apoi a fost exploatat pietrisul din nivelul inferior. Astazi se mai pastreaza o mica portiune din fosta asezare. In acesta mica portiune a fost trasata o sectiune arheologica in anul 2010. A fost surprins nivelul de locuire al epocii bronzului dar nus-a descoperit nici un complex al acestei locuiri. Este necesara o protejarea zonei, ptr. obtinerea unor rezultate referitoare la aceasta locuire. Au fost identificate şi urme de locuire atribuite culturii Coţofeni.
Observații   Arheologul Pătroi Nicolae Cătălin consideră că şi „Măgura cu Pietroi”, punct identificat pe planurile directoare de tragere poate fi pus în legătură cu situl arheologic situat între kilometrii fluviali 840 şi 841.
Suprafața sitului   1,7 ha
Data ultimei modificări a fişei   13.05.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca bronzului târziu Gârla Mare-Žuto Brdo  

Aşezare eponimă a culturii Gârla Mare.

 
aşezare  Epoca bronzului timpuriu Coţofeni      

Bibliografie
1. DMASI, Lista Monumentelor Istorice, 2015, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-MH.pdf [Baza LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p.1688, poz.65 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Pătroi, Nicolae Cătălin, Preistoria Olteniei. Siturile culturii Coțofeni, Drobeta Turnu-Severin, 2019, 63-64 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Pătroi, Nicolae Cătălin, Repertoriul așezărilor și descoperirilor culturii Coțofeni în Oltenia, Litua. Studii și Cercetări, XVIII, Muzeul Județean Gorj "Alexandru Ștefulescu", Târgu Jiu, 2016, 33, https://tinyurl.com/yxfs7k8q [Publicaţie]
5. Pătroi, Nicolae Cătălin, Noi descoperiri aparţinând culturii Coţofeni pe teritoriul judeţului Mehedinţi, Drobeta, XI-XII, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin, 2002, 9 [Publicaţie]
6. Crăciunescu, Gabriel, „La Garloaca”, Drobeta Turnu-Severin, 2021 [Fişă de sit]
 
 
Scroll