Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN16560.02
NumeFortificaţia de refugiu de la Godeni - Coasta Popii
JudețArgeş
Unitate administrativăGodeni
LocalitateGodeni
PunctCoasta Popii
ReperFortificaţia se află pe dealul care separă văile Bughea (vest) şi Târgului (est), la vest de drumul de plai şi imediat la est de o carieră mare, abandonată, în dreptul toponimului Coasta Popii, pe cumpăna apelor între Valea Târgului (la est) şi Bughea (la vest).
Forma de reliefdeal
Utilizare terenpădure, păşune
Categoriefortificaţie
Tipfortificaţie de refugiu
DescrierePe drumul de plai care merge spre munte, la vest de Râul Târgului, în marginea dinspre Godeni a muchiei de deal, la marginea de vest a unei cariere mari de calcar (care de altfel secţionează situl arheologic) există o mică fortificaţie preistorică de refugiu, identificabilă prin şanţul aflat, tipic, la interiorul valului palisadei. Poziţia este integral ocupată de un crâng des, foarte greu de pătruns şi imposibil de cercetat (în actualele condiţii). Datorită poziţiei (lipsite de apă), pare mai degrabă o fortificaţie de refugiu decât una permanentă. Probabil este de pus în legătură cu necropola tumulară de la Godeni, punctul de la marginea administrativă, spre cartierul Mărcuş (al Câmpulungului), RAN 16560.01, găsită tot în cadrul proiectului HiLands, necropolă aflată tot pe plai, aflată la 1,7 km spre nord.
ObservațiiPoziţia este integral ocupată de un crâng des, foarte greu de pătruns şi imposibil de cercetat (în actualele condiţii). Datorită poziţiei (lipsite de apă), pare mai degrabă o fortificaţie de refugiu decât una permanentă. Probabil este de pus în legătură cu necropola tumulară de la Godeni, punctul de la marginea administrativă, spre cartierul Mărcuş (al Câmpulungului), RAN 16560.01, găsită tot în cadrul proiectului HiLands, necropolă aflată tot pe plai, aflată la 1,7 km spre nord.
DescoperitorEugen S. Teodor
Data descoperirii9 sept. 2020
Suprafața sitului 0,3 ha
Stare de conservaremedie / 08.05.2021
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 08.05.2021
Regim de proprietatepublic
Data ultimei modificări a fişei10.09.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Atestare documentară Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Fortificaţie de refugiu  Preistorie necunoscută Forma este rectangulară, de 70 (SV-NE) x 30 m, cu laturile lungi mai clar vizibile (în special pe modelul-teren, LiDAR, rezoluţie 0,3 m). Latura scurtă de SV este tăiată de carieră, iar cea scurtă de NE se vede slab (doar colţul de E). Şanţul şi palisada se văd greu, inclusiv din cauza dimensiunilor, dar peste tot unde sunt vizibile şanţul este spre interior.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare de suprafaţă 2020
Nume Prenume Rol
TEODOR Eugen S.
MICU
Instituţia Rol
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", București

Bibliografie
1. Teodor, Eugen S., 2021 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)