Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN112496.02
NumeAşezarea eneolitică de la Halânga - La izvor
JudețMehedinţi
Unitate administrativăIzvoru Bârzii
LocalitateHalânga
PunctLa izvor
ReperSitul se află la sud de localitatea Halânga, în zona podului de pe şoseaua Drobeta Turnu Severin şi Târgu-Jiu, între pârâul Topolniţa şi DN67.
Forma de reliefdeal
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereSitul a fost identificat în malul unui mic ogaş de unde au fost strânse fragmente ceramice aparţinând culturii Sălcuţa. Stratul de cultură poate fi urmărit în malurile ogaşului pe o distanţă de câteva sute de metri, în zona podului.
DescoperitorGabriel Crăciunescu
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 28.01.2021
Data ultimei modificări a fişei28.1.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic dezvoltat Sălcuţa    

Bibliografie
1. Pătroi, Nicolae Cătălin, O completare la catalogul de așezări și descoperiri aparținând culturii eneolitice Sălcuța, Oltenia. Studii şi Comunicări. Arheologie - Istorie, XXV, Muzeul Olteniei, Craiova, 2018, 40-41, 59, 60, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=71685-o-completare-la-catalogul-de-asezari-si-descoperiri-apartinand-culturii-eneolitice-salcuta--oltenia-studii-si-comunicari-muzeul-olteniei--xxv-2018 [Publicaţie]
2. Pătroi, Nicolae Cătălin, O completare la repetoriul de așezări și descoperiri aparținând culturii eneolitice Sălcuța din Oltenia, Buridava. Studii și Materiale, XIII, Muzeul Județean "Aurelian Sacerdoțeanu" Vâlcea, Râmnicu Vâlcea, 2018, 10, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=82067-o-completare-la-repertoriul-de-asezari-si-descoperiri-apartinand-culturii-eneolitice-salcuta-din-oltenia--buridava-studii-si-materiale-muzeul-judetean-aurelian-sacerdoteanu-valcea--xiii-2018 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)