Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158555.07
NumeSitul arheologic de la Hodoni - Obiectiv 4
JudețTimiş
Unitate administrativăSatchinez
LocalitateHodoni
PunctObiectiv 4
ReperSitul se află la 2,54 km sud-est de biserica romano-catolică din Hodoni, 5,03 km NNE de biserica romano-catolică din Dudeştii Noi, 5,97 km nord-vest de biserica ortodoxă din Sânandrei şi la 310 m NE de pârâul Iercici.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare deschisă
DescriereZona este cunoscută pentru potenţialul său arheologic. Aşezarea multistratificată conţine urme de epoca bronzului şi de epocă postromană. Cu ocazia cercetărilor a fost recuperată ceramică cenuşie de tradiţie La Téne, ceramică romană comună, ceramică fină de tradiţie barbară.
ObservațiiVasul bitronconic descoperit ca urmare a detecţiilor de metale din zonă poate indica prezenţa unei necropole sarmatice. Vasele ceramice de mici dimensiuni reprezintă un element specific de inventar funerar sarmatic, acestea fiind depuse, în majoritatea cazurilor, la picioarele defunctului, în partea stângă (rar aparând variaţii). Depunerea vaselor constituie un "tipar funerar sarmatic", independent de statutul social, sex sau vârstă.
Data descoperirii2014
Suprafața sitului 64400 mp
Stare de conservaremedie / 21.06.2017
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 21.06.2017; Vandalism: 3 / 21.06.2017
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei24.2.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului mijlociu (mil. 4 î. Hr.)      
aşezare  Epoca post-romană (Sec. II - IV d. Hr.) romană Analiza ceramicii din aşezările de la Hodoni 4 relevă o preponderenţă a ceramicii cenuşii, peste 80%. Mai puţin de 10% este reprezentat de ceramica realizată la roată, din pastă semifină de culoare roşie de tradiţie romană, datată larg în secolele II-IV p.Chr. Majoritatea materialului ceramic este realizat la roată rapidă, din pastă fină, de culoare cenuşie, în general, nedecorat şi păstrând urme de lustruire. Formele acestui tip ceramic variază: castroane, oale mijlocii, urcioare, utilizate la păstrarea alimentelor, la servirea mesei şi pentru gătit. Totodată, este prezentă şi ceramica lucrată cu mâna, dintr-o pastă nisipoasă, cu aspect uşor zgrunţuros, de culoare gri-negricioasă, cu decor vălurit.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2014
Nume Prenume Rol
MUSCALU Bogdan 2
DINCĂ Remus Constantin 2
BUNOIU Victor 1
ROGOZEA Octavian-Cristian 1
Instituţia Rol
DJC Timiș 1
U Timişoara 2

Bibliografie
1. Vlase, Dan; Bunoiu, Victor, 2017 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Muscalu, Bogdan, Noi puncte arheologice identificate pe raza localității Hodoni (com. Satchinez, jud. Timiș), Patrimonium Banaticum, VI, 2016 [Publicaţie]
3. Rogozea, O. C.; Rogozea, P., Contribuţii la repertoriul aşezărilor atribuite epocii bronzului din vestul României, Sargetia, VII, 2016, 139-200, 160-161 [Publicaţie]