Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN123200.01
NumeAşezarea Cucuteni de la Hoiseşti - La Curmătură 1
JudețNeamţ
Unitate administrativăMărgineni
LocalitateHoiseşti
AdresaCod poştal: 617272
PunctLa Curmătură 1
ReperSitul este amplasat în zona central-sudică a depresiunii Cracău-Bistriţa din Subcarpaţii Moldovei, la extremitatea nord-vestică a Dealului Plopişte şi pe terasa stângă a pârâului Verdele, afluent pe stânga al pârâului Văleni/Câlneş/Bahna.
Forma de reliefcolinară
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare fortificată
DescriereCercetarea de suprafaţă a fost posibilă după vizualizarea sitului prin utilizarea mijloacelor media (Google Earth Pro, Inisviewer), etapă urmată de identificarea pe teren a acestuia. Situl a fost cercetat în etape succesive pentru a urmări distribuţia spaţială a materialului artefactual de la suprafaţă şi extragerea acestuia.
ObservațiiAşezarea fortificată se află într-o zonă în care au mai fost semnalate şi alte situri contemporane, care pot fi puse în conexiune cu cele două surse de slatină aflate în proximitate: Negriteşti-Slatina Mare şi Hoiseşti-Slatina Mică/Slătioara (46°51'25.70"N, 26°39'36.03"E).
DescoperitorNeculai Bolohan
Data descoperirii20.03.2016
Suprafața sitului 0,08 ha
Stare de conservarebună / 06.06.2017
Riscuri antropiceDemolare: 5 / 06.06.2017; Afectare parţială: 3 / 06.06.2017; Vandalism: 3 / 06.06.2017; Furturi: 3 / 06.06.2017; Agricultură intensivă: 5 / 06.06.2017
Regim de proprietateprivat
ProprietarAsociaţie de exploatare a agricolă
Data ultimei modificări a fişei6.6.2017
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare fortificată  Neo-eneolitic Cucuteni Situl este reprezentat de o aşezare fortificată amplasată în extremitatea de S-V a punctului La Curmătură, care face parte din rama nord-vestică a dealului Plopişte. Aşezarea preistorică a fost realizată la extremitatea unui platou care se înalţă cu aproximativ 67m faţă de terasa inferioară a părăului Verdele aflat la 383m vest. Extremitatea platoului a fost desprinsă în vechime prin practicarea unui şanţ de apărare ale cărui urme se observă pe latura de est şi de sud a aşezării. Şanţul de apărare de pe latura estică a fost grav afectat de alunecările de teren din vechime, precum şi de amenajarea unui drum agricol. Astfel, în profilul realizat cu mijloace mecanice pentru amenajarea drumului, poate fi observată partea inferioară a şanţului de apărare. Panta vestică are înclinarea maximă situată între 17%-24% iar cea nordică are înclinarea maximă cuprinsă între 13% şi 17%. Vizibilitatea foarte bună este observabilă spre N, V, E şi S-E. De pe suprafaţa sitului au fost culese fragmente de olărie Cucuteni (fază neprecizată), fragmente de lipitură de la amenajări casnice, obiecte din piatră (lustruitoare, fragmente de râşniţe).

Nu au fost observate resturi artefactuale sau bio-culturale din alte perioade.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2017
Nume Prenume Rol
BOLOHAN Neculai 1
Instituţia Rol
DJC Neamț 1
2. evaluare de teren 2016
Nume Prenume Rol
BOLOHAN Neculai 1
Instituţia Rol
DJC Neamț 1

Bibliografie
1. Bolohan, Neculai, 2017 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)