Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code93842.14
NameTumulul de la Iezeru - La I.A.S.
CountyCălăraşi
CommuneJegălia
City/Town/VillageIezeru
PlaceLa I.A.S.
LandmarkTumulul era situata cca. 350 m nord de DN 3B, ce face legătura dintre Călăraşi şi Feteşti, în partea de nord - est a satului Iezeru, în curtea fostului AGROMEC.
Geomorphologylunca Dunării
Site Classnecropolă
Site Typetumul funerar
NotesEste o movilă cu caracter funerar ce ce poate fi datată în perioada de tranziţie la epoca bronzului sau în preioada epocii bronzului timpuriu, într-un interval cronologic cuprins în linii mari între 3 300 - 2 500 î.Ch., cultura Yamnaya.
Date of discovery2018
Last record update4.12.2018
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
tumul funerar  perioada de tranziţie la epoca bronzului sau în preioada epocii bronzului timpuriu Yamnaya Tumulul a fost excavat în mare parte în perioada comunistă. Au fost recuperate mai multe schelete umane (trei indivizi, doi maturi şi un copil ), depuse în poziţie chircită şi având ca inventar funerar ocru - pigment de culoare roşie specific complexelor funerare de acest fel. Recuperarea materialelor arheologice a fost făcută de către Niţă Anghelescu, fostul director al Muzeului din Călăraşi . Din păcate descoperirile au rămas inedite.  

Bibliography
1. Panai I. Panait, Jegălia şi satele de pe Borcea - vechi aşezări străbune, Jegălia. O aşezare cu rădăcini adânci în istorie, 2012, 17 [Publicaţie]