Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN4936.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010AB-I-s-B-00048
NumeCastrul roman de la Ighiu - Măgulici
JudețAlba
Unitate administrativăIghiu
LocalitateIghiu
PunctMăgulici
ReperSitul arheologic este situat la cca 2,2 km sud-vest de localitatea Ighiu, pe vârful dealului numit de către localnici "Măgulici".
Forma de reliefdeal
Utilizare terenpăşune
Categorielocuire militară
Tipcastru
DescriereCastrul roman este prevăzut cu două linii fortificate.
Prima linie este formată dintr-un şanţ de apărare ce se întinde pe trei din laturile sale, cu val de pământ şi palisadă spre interior, ce acoperă toate cele 4 laturi.
A doua linie de apărare este vizibilă pe latura nordică şi nord-estică sub forma unui şanţ de apărare, situat la o distanţă cuprinsă între 16 şi 56 m, prevăzut la rândul său spre interior cu un val de pământ. Este posibil ca acesta să fi continuat şi pe latura vestică şi sud-vestică, până la limita abruptului stâncos, dar în acest sector vizibilitatea sa este puternic estompată de procesele de eroziune eoliană şi a precipitaţiilor.
Castrul de pămînt de pe Măgulici are o poziţie dominantă, cu larg cîmp de vedere în toate părţile. El este orientat spre vest, unde se găseşte singura lui poartă. Al doilea val de pămînt, situat tot spre vest, avînd şi el un mic şanţ în faţă, cu o deschidere de 1 ,5 m şi o adîncime de 0,30-0,50 m, avea rolul de a dubla apărarea în această parte, de unde venea posibila ameninţare.
Castrul a fost construit probabil în cursul războaielor de cucerire a Daciei, cînd trupele romane au înaintat pe drumul de acces spre ţinutul aurifer. Judecînd după urmele de cultură, foarte puţine, constatate în cursul săpăturilor, durata funcţionării lui a fost scurtă.
DescoperitorMihai Macrea, Dumitru Protase
Data descoperirii1959
Suprafața sitului 2914 mp
Stare de conservaremedie / 19.04.2019
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 19.04.2019
Regim de proprietateprivată
Proprietarprivat
Data ultimei modificări a fişei22.04.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Atestare documentară Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Castru de pământ  Epoca romană (sec. II d. Hr.)   Castrul era apărat printr-un val de apărare din pământ talonat de un şanţ de apărare. În faţa intrării valul prezintă o întrerupere numai La mijlocul curtinei de vest valul de apărare este întrerupt de poarta de intrare, largă
In urma săpăturilor au ieşit la iveală mai multe materiale ceramice, între care se remarcă un fund de vas şi câteva buze de vase. Totodată, se remarcă prezenţa unui vârf de lance roman de tip hasta, din fier, cu o lungime de cca. 21,5 cm, foarte bine păstrat. S-au mai descoperit urme de lemn putrezit şi cărbune, provenite fie de la scările de lemn pe care se urca la drumul de rond, fie de la nişte bîrne care ar fi întărit faţa internă a valului.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare supraveghere 2016
Nume Prenume Rol
MIRCEA Gligor 1
Instituţia Rol
S.C. Capitel Proiect SRL 1
2. cercetare sistematică 1959
Nume Prenume Rol
PROTASE Dumitru 2
MACREA Mihai 1
Instituţia Rol
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj 1
Institutul de arheologie din Cluj 2

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 10, poz. 101 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Macrea, Mihai; Protase, Dumitru, Şantierul arheologic Alba Iulia şi împrejurimi (Le chantier archéologiques d'Alba Iulia et les environs), Materiale și Cercetări Arheologice, V, București, 1959, 435-453, http://www.cimec.ro/arheologie/dl.asp?filename=materiale-si-cercetari-arheologice-V-1959.pdf [Publicaţie]
4. Gligor, Mircea, 2016 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)