Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN153525.20
NumeSitul arheologic de la Lăceni - LAC 016/ Bălanu
JudețTeleorman
Unitate administrativăOrbeasca
LocalitateLăceni
PunctLAC 016/ Bălanu
ReperSitul se află pe malul stâng al Teleormanului, mărginită la nord şi la vest de un paleocanal al râului, la cca. 1,4 km nord-nord-est de biserica din Lăceni, 1,3 km nord de podul de la Gârleni şi 900 m est de DJ 504.
Forma de reliefterasă
Categorielocuire civilă
Tipaşezare
DescriereDimensiunile identificate sunt de 100 x 150 m pe axele nord - sud / est - vest. Situl se află pe un rest al terasei secundare estice a Teleormanului.
DescoperitorP. Mirea, I. Torcică
Data descoperirii15.04.2014
Data ultimei modificări a fişei12.7.2018
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic (cca. 4700/ 4500-4300 î.Hr.) Boian-Spanţov/Gumelniţa A1 Izolat, au fost descoperite fragmente ceramice cu pleavă în pastă, eneolitice (fragment strachină, fragment castron bitronconic).  
aşezare  Epoca bronzului timpuriu neprecizată Au fost identificate fragmente ceramice din epoca bronzului timpuriu, ce apar ca zone de concentraţie de materiale (resturi de locuinţe/ gropi), forme: vase cu pereţi puternici arcuiţi, aproape globulare, cu gât înalt, gura trompetiformă şi buza ascuţită, dublată de brâuri alveolate, vase cu profilul în "S", vase cu torţi circulare, castroane tronconice, decor: împunsături (triunghiulare, circulare, alungite, în formă de "potcoavă", "pseudoşnurate"), alveole uşor imprimate, decor cu măturica ("Besenstrich"), butoni conici, o fusaiolă tronconică.  
aşezare  Epoca medievală târzie   Au fost descoperite fragmente ceramice medievale (castroane, străchini, oale), un fragment de pipă; alte descoperiri: fragmente de râşniţe de gresie şi de cuarţit; un fragment de unealtă de piatră şlefuită; aşchii şi segmente de lamă, unele cu lustru (de seceră), din silex; un fragment de os uman (posibil cap de humerus).  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2014
Nume Prenume Rol
MIREA Pavel 1
TORCICĂ Ion 1
Instituţia Rol
Muzeul Județean Teleorman 1

Bibliografie
1. Mirea et al., Studiu arheologic, istoric şi etnografic aferent PUG - ului comunei Orbeasca, jud. Teleorman, Muzeul Județean Teleorman, 2014 [Publicaţie]
2. Mirea, Pavel; Torcică, I., 2014 [Fișă de sit]