Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   164838.03
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   VS-II-m-B-06854
Nume   Biserica de lemn cu hramul "Sf. Nicolae" şi "Sf. Dumitru" de la Măluşteni
Județ   Vaslui
Unitate administrativă   Măluşteni
Localitate   Măluşteni
Reper   Biserica se află în centrul localităţii.
Forma de relief   deal
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Regim de proprietate   Parohia
Data ultimei modificări a fişei   09.03.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca modernă (sec. XIX)    

Biserica a fost construită în anul 1814, de către Iordache Liga. Clădirea iniţială din lemn şi vălătuci, suferă reparaţii capitale în 1895 şi transformări importante în 1925: învelitoarea iniţială de şindrilă este înlocuită cu tablă şi i se adaugă un pridvor. În 1990, încălcându-se regulile privitoare la patrimoniu – fapt obişnuit în acea perioadă de vid legislativ - biserica a fost tencuită în exterior cu ciment şi şi-a schimbat total infăţişarea. Actualmente, pridvorul din lemn şi sticlă, este vopsit în roşu. Planul bisericii este înscris în treflă, cu două apside circulare şi altarul reliefat, decroşat.
Pisania, care certifică ctitorirea bisericii de către familia Liga în 1814, este şi ea o adevărată operă de artă. Stâlpii, care despart cele trei părţi ale navei,pronaos – naos - altar, sunt frumos împodobiţi cu săpături în lemn şi terminaţi în partea superioară cu capiteluri la fel de frumos puse în valoare. Uşile din lemn masiv, au păstrat vechile broaşte, chei şi clanţe din fier prelucrat artistic de vechii meşteri.
Iconostasul este şi aici realizat în trei registre principale, cu numeroase icoane. Cromatica dă o notă de religiozitate, dar şi de optimism. Predomină auriul şi verdele, la care se adaugă accidental roşul.

 

Bibliografie
1. Ravaru, Dan, Biserica " Sfântul Nicolae" şi " Sfântul Dumitru" localitatea Măluşteni, Actualizarea Planului Urbanistic General și al regulamentului local de urbanism al comunei Mălușteni, județul Vaslui, Vaslui, 2011, 71 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 113 bis/15.II.2016, București, 2015, 2590, poziția 352, https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-VS.pdf [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll