Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN77493.06
NumeAşezarea de epoca bronzului de la Mândreşti - Geruşiţa
JudețGalaţi
Unitate administrativăValea Mărului
LocalitateMândreşti
PunctGeruşiţa
ReperPunctul se află la 70 m în amonte, la aproximativ 1400 m nord de localitatea Mândreşti, pe dreapta Gerului.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenpădure
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiDe notat că punctul se află în apropierea locului numit La Peri, despre care s-a consemnat: La prăbuşirea unui mal din terasa dreaptă a Gerului "s-a putut observa de la distanţă că aici a fost o aşezare, un bordei ". Cu concursul profesorului de istorie şi a unor elevi de la şcoala din localitate s-au recoltat mai multe materiale arheologice: "fragmente de ceramică, fragmente de cărămidă, pământ ars din vatra de bordei şi un corn de cerb "; iar ulterior, împreună cu un localnic, au mai fost adunate "fragmente de oase, ceramică, una piatră rotundă de mărimea unei portocale, un gât de ulcior şi două fragmente din corn de bour ". La 150 metri sud de punctul precedent, o nouă prăbuşire a malului, în anul 1970, a dezvăluit urmele unei alte locuinţe, din care au fost recoltate "multiple fragmente de ceramică şi fragmente de oase provenite de la animale mari".
Data descoperirii1970
Data ultimei modificări a fişei26.9.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului   Într-un mal prăbuşit din stânga Geruşiţei a fost identificat un complex, după toate aparenţele o groapă menajeră, umplută cu zgură, cenuşă, oase de mamifere mari. Ne aflăm şi în acest caz în prezenţa unui complex de locuire (epoca bronzului?), de tip bordei, din care în imediata vecinătate se mai disting şi alte complexe. La verificarea din anul 2015 mici fragmente ceramice culese din albia râului par a confirma datarea iniţială a complexului.

În lipsa unei intervenţii arheologice preventive, complexele vor fi distruse de următoarele ieşiri din matcă ale pârâului; nu au fost descoperite în zona prăbuşită materiale arheologice elocvente cultural ori cronologic.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnoză 2015
Nume Prenume Rol
CROITORU Costin 1
Instituţia Rol
Muzeul de Istorie Galați
Muzeul Brăilei "Carol I" 1

Bibliografie
1. Croitoru, Costin, Raportul diagnozei de teren - Valea Gerului, com. Valea Mărului, jud. Galați, sectorul Mândrești - Valea Mărului, 2015 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)