Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code77493.06
NameAşezarea de epoca bronzului de la Mândreşti - Geruşiţa
CountyGalaţi
CommuneValea Mărului
City/Town/VillageMândreşti
PlaceGeruşiţa
LandmarkPunctul se află la 70 m în amonte, la aproximativ 1400 m nord de localitatea Mândreşti, pe dreapta Gerului.
Geomorphologyterasă
Land utilitypădure
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
NotesDe notat că punctul se află în apropierea locului numit La Peri, despre care s-a consemnat: La prăbuşirea unui mal din terasa dreaptă a Gerului "s-a putut observa de la distanţă că aici a fost o aşezare, un bordei ". Cu concursul profesorului de istorie şi a unor elevi de la şcoala din localitate s-au recoltat mai multe materiale arheologice: "fragmente de ceramică, fragmente de cărămidă, pământ ars din vatra de bordei şi un corn de cerb "; iar ulterior, împreună cu un localnic, au mai fost adunate "fragmente de oase, ceramică, una piatră rotundă de mărimea unei portocale, un gât de ulcior şi două fragmente din corn de bour ". La 150 metri sud de punctul precedent, o nouă prăbuşire a malului, în anul 1970, a dezvăluit urmele unei alte locuinţe, din care au fost recoltate "multiple fragmente de ceramică şi fragmente de oase provenite de la animale mari".
Date of discovery1970
Last record update26.9.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului   Într-un mal prăbuşit din stânga Geruşiţei a fost identificat un complex, după toate aparenţele o groapă menajeră, umplută cu zgură, cenuşă, oase de mamifere mari. Ne aflăm şi în acest caz în prezenţa unui complex de locuire (epoca bronzului?), de tip bordei, din care în imediata vecinătate se mai disting şi alte complexe. La verificarea din anul 2015 mici fragmente ceramice culese din albia râului par a confirma datarea iniţială a complexului.

În lipsa unei intervenţii arheologice preventive, complexele vor fi distruse de următoarele ieşiri din matcă ale pârâului; nu au fost descoperite în zona prăbuşită materiale arheologice elocvente cultural ori cronologic.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnoză 2015
Name Forename Role
CROITORU Costin 1
Institution Role
Muzeul de Istorie Galați
Muzeul Brăilei "Carol I" 1

Bibliography
1. Croitoru, Costin, Raportul diagnozei de teren - Valea Gerului, com. Valea Mărului, jud. Galați, sectorul Mândrești - Valea Mărului, 2015 [Fişă tehnică] (site record source)