Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN77493.04
NumeSitul arheologic de la Mândreşti - Târgul/ Drăgaica
JudețGalaţi
Unitate administrativăValea Mărului
LocalitateMândreşti
PunctTârgul (Drăgaica)
ReperSitul se află pe bot de terasă aflat la 100/150 de metri vest de pârâul Geru şi 500 de metri nord-vest de centrul localităţii Mândreşti, pe un teren viran. Limitele sale se extind spre vest, dincolo de vii, iar spre nord până la liziera pădurii de răşinoase.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenagricultură; locuire
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiDespre acest punct, în informaţiile documentare se consemnează faptul că în anul 1974 "apele naturei a[u] scos la suprafaţă o toartă de oală foarte solidă, de culoare roşcată şi cu încrustrări de sus în jos şi în formă de şănţuleţe ", iar "pe locul unde s-a găsit toarta a fost o aşezare turcească până la anul 1748; acestui târg i s-a dat foc pe timpul domnitorului Constantin Mavrocordat" [informare N. Ifrosie 1974, materialul depus la Muzeul Şcolii din localitate].
DescoperitorN. Ifrosie
Data descoperirii1974
Data ultimei modificări a fişei25.9.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului Noua Au fost descoperite fragmente ceramice datând din această perioadă.  
aşezare  Epoca migraţiilor (secolul IV p.Chr.) cultura Sântana de Mureş Au fost descoperite fragmente din ambele categorii ceramice specifice acestei culturi, cea lucrată din argilă fină, omogenă, modelată cu roata, arsă inoxidant, cu peretele cenuşiu-deschis, compact, dur, acoperit cu angobă cenuşie-deschisă, lustruită, respectiv cea "zgrunţutoasă", lucrată din argilă cu mult nisip, uneori cu bobul mare în compoziţie, modelată cu roata, arsă inoxidant, peretele şi
angoba fiind de asemenea cenuşii. Nu lipsesc nici importurile romane, câteva fragmente de amfore fiind de asemenea identificate.
 
aşezare  Epoca medievală timpurie (secolele X-XI) Dridu Au fost identificate fragmente ceramice cu decor vălurit, lucrate din pastă cărămizie cu impurităţi în compoziţie, arsă inegal, specifice culturii Dridu.  
aşezare  Epoca medievală (secolele XVI-XVII/XVIII)   În această zonă apar frecvent fragmente ceramice smălţuite şi nesmălţuite.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnoză 2015
Nume Prenume Rol
CROITORU Costin 1
Instituţia Rol
Muzeul de Istorie Galați
Muzeul Brăilei "Carol I" 1

Bibliografie
1. Croitoru, Costin, Raportul diagnozei de teren - Valea Gerului, com. Valea Mărului, jud. Galați, sectorul Mândrești - Valea Mărului, 2015 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)