Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code77493.04
NameSitul arheologic de la Mândreşti - Târgul/ Drăgaica
CountyGalaţi
CommuneValea Mărului
City/Town/VillageMândreşti
PlaceTârgul (Drăgaica)
LandmarkSitul se află pe bot de terasă aflat la 100/150 de metri vest de pârâul Geru şi 500 de metri nord-vest de centrul localităţii Mândreşti, pe un teren viran. Limitele sale se extind spre vest, dincolo de vii, iar spre nord până la liziera pădurii de răşinoase.
Geomorphologyterasă
Land utilityagricultură; locuire
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
NotesDespre acest punct, în informaţiile documentare se consemnează faptul că în anul 1974 "apele naturei a[u] scos la suprafaţă o toartă de oală foarte solidă, de culoare roşcată şi cu încrustrări de sus în jos şi în formă de şănţuleţe ", iar "pe locul unde s-a găsit toarta a fost o aşezare turcească până la anul 1748; acestui târg i s-a dat foc pe timpul domnitorului Constantin Mavrocordat" [informare N. Ifrosie 1974, materialul depus la Muzeul Şcolii din localitate].
DiscovererN. Ifrosie
Date of discovery1974
Last record update25.9.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului Noua Au fost descoperite fragmente ceramice datând din această perioadă.  
aşezare  Epoca migraţiilor (secolul IV p.Chr.) cultura Sântana de Mureş Au fost descoperite fragmente din ambele categorii ceramice specifice acestei culturi, cea lucrată din argilă fină, omogenă, modelată cu roata, arsă inoxidant, cu peretele cenuşiu-deschis, compact, dur, acoperit cu angobă cenuşie-deschisă, lustruită, respectiv cea "zgrunţutoasă", lucrată din argilă cu mult nisip, uneori cu bobul mare în compoziţie, modelată cu roata, arsă inoxidant, peretele şi
angoba fiind de asemenea cenuşii. Nu lipsesc nici importurile romane, câteva fragmente de amfore fiind de asemenea identificate.
 
aşezare  Epoca medievală timpurie (secolele X-XI) Dridu Au fost identificate fragmente ceramice cu decor vălurit, lucrate din pastă cărămizie cu impurităţi în compoziţie, arsă inegal, specifice culturii Dridu.  
aşezare  Epoca medievală (secolele XVI-XVII/XVIII)   În această zonă apar frecvent fragmente ceramice smălţuite şi nesmălţuite.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnoză 2015
Name Forename Role
CROITORU Costin 1
Institution Role
Muzeul de Istorie Galați
Muzeul Brăilei "Carol I" 1

Bibliography
1. Croitoru, Costin, Raportul diagnozei de teren - Valea Gerului, com. Valea Mărului, jud. Galați, sectorul Mândrești - Valea Mărului, 2015 [Fişă tehnică] (site record source)