Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN77493.02
NumeSitul arheologic de la Mândreşti - Terasa
JudețGalaţi
Unitate administrativăValea Mărului
LocalitateMândreşti
PunctTerasa
ReperSe află pe terasa din stânga văii Gerului, atât în dreapta cât şi în stânga DJ 251 ce face legătura între Valea Mărului şi Mândreşti, la 3000 m nord de centrul localităţii Valea Mărului, respectiv 1700 m sud de centrul localităţii Mândreşti.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiAu fost identificate numeroase urme de pereţi, de vetre, mici fragmente osteologice - unele arse secundar şi fragmente ceramice din două perioade, neolitic şi epoca bronzului (cultura Noua). În absenţa unor precipitaţii însemnate cantitativ care să umfle apele Gerului astfel încât să provoace ruperea unor maluri, nu au mai fost identificate noi complexe arheologice. În schimb, în patul aluvionar se pot distinge fragmente ceramice rulate.
Data descoperirii2015
Data ultimei modificări a fişei25.9.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Neolitic   Ceramica neolitică descoperită este lucrată din pastă grosieră, având în compoziţie cioburi pisate şi nisip, arsă incomplet. Suprafaţa exterioară a fost netezită şi acoperită cu un amestec de lut care în urma arderii a căpătat nuanţe cărămizii-gălbui, uneori cu pete cenuşii sau cărămizii spre roşu. Atrage atenţia un fragment decorat prin barbotinare.  
aşezare  Epoca bronzului Noua Materialul ceramic din epoca bronzului este foarte fărâmiţat; cele mai multe fragmente sunt lucrate din pastă de calitate inferioară, având în compoziţie pietricele negre şi prezentând pe suprafaţa exterioară urme de luciu. Se remarcă un fragment provenind de la un recipient "în formă de sac" de mici dimensiuni, cu brâu alveolat în partea superioară a corpului. O cute cu urme evidente de utilizare poate aparţine de asemenea acestui nivel cronologic.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnoză 2015
Nume Prenume Rol
CROITORU Costin 1
Instituţia Rol
Muzeul de Istorie Galați
Muzeul Brăilei "Carol I" 1

Bibliografie
1. Croitoru, Costin, Raportul diagnozei de teren - Valea Gerului, com. Valea Mărului, jud. Galați, sectorul Mândrești - Valea Mărului, 2015 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)