Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code77493.02
NameSitul arheologic de la Mândreşti - Terasa
CountyGalaţi
CommuneValea Mărului
City/Town/VillageMândreşti
PlaceTerasa
LandmarkSe află pe terasa din stânga văii Gerului, atât în dreapta cât şi în stânga DJ 251 ce face legătura între Valea Mărului şi Mândreşti, la 3000 m nord de centrul localităţii Valea Mărului, respectiv 1700 m sud de centrul localităţii Mândreşti.
Geomorphologyterasă
Land utilityagricultură
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
NotesAu fost identificate numeroase urme de pereţi, de vetre, mici fragmente osteologice - unele arse secundar şi fragmente ceramice din două perioade, neolitic şi epoca bronzului (cultura Noua). În absenţa unor precipitaţii însemnate cantitativ care să umfle apele Gerului astfel încât să provoace ruperea unor maluri, nu au mai fost identificate noi complexe arheologice. În schimb, în patul aluvionar se pot distinge fragmente ceramice rulate.
Date of discovery2015
Last record update25.9.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Neolitic   Ceramica neolitică descoperită este lucrată din pastă grosieră, având în compoziţie cioburi pisate şi nisip, arsă incomplet. Suprafaţa exterioară a fost netezită şi acoperită cu un amestec de lut care în urma arderii a căpătat nuanţe cărămizii-gălbui, uneori cu pete cenuşii sau cărămizii spre roşu. Atrage atenţia un fragment decorat prin barbotinare.  
aşezare  Epoca bronzului Noua Materialul ceramic din epoca bronzului este foarte fărâmiţat; cele mai multe fragmente sunt lucrate din pastă de calitate inferioară, având în compoziţie pietricele negre şi prezentând pe suprafaţa exterioară urme de luciu. Se remarcă un fragment provenind de la un recipient "în formă de sac" de mici dimensiuni, cu brâu alveolat în partea superioară a corpului. O cute cu urme evidente de utilizare poate aparţine de asemenea acestui nivel cronologic.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnoză 2015
Name Forename Role
CROITORU Costin 1
Institution Role
Muzeul de Istorie Galați
Muzeul Brăilei "Carol I" 1

Bibliography
1. Croitoru, Costin, Raportul diagnozei de teren - Valea Gerului, com. Valea Mărului, jud. Galați, sectorul Mândrești - Valea Mărului, 2015 [Fişă tehnică] (site record source)