Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN60491.35
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010CT-II-a-A-02901
NumeAnsamblul geamiei Esmahan Sultan de la Mangalia
JudețConstanţa
Unitate administrativăMunicipiul Mangalia
LocalitateMangalia
Adresastr. Oituz, nr. 1
ReperStructura de cult se află în centrul oraşului.
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipgeamie
DescriereGeamia reprezintă cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România, fiind înconjurată de cimitirul mahomedan cu morminte vechi de peste 300 de ani.
Regim de proprietateprivat
ProprietarComunitatea musulmană
Data ultimei modificări a fişei2.11.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Geamie  Epoca medievală (1575 - 1590)   Moscheea a fost construită în anul 1575 de fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1574), soţia lui Sokollu Mehmed Paşa, vizirul tatălui său. A fost terminată în 1590. La construcţia moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetăţii Callatis. Fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman. Monument de arhitectură este construit în stil maur, având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea. Intrarea în geamie este precedată de o verandă acoperită, construcţia fiind făcută din piatră de grosimea de 85 cm, cioplită pe loc de către meşterii pietrari turci. Minaretul se află pe latura nordică a geamiei, pe terasa minaretului se poate ajunge prin intermediul unei scări interioare in formă de spirală. Geamia -lacaş de cult şi muzeu- are două rânduri de ferestre din care cele de la nivelul inferior au forma de patrulater iar cele de la nivelul superior au forma de arc frânt. Pridvorul cu streaşina de saciak, stâlpii şi balustradele din lemn dau o notă aparte geamiei.

În anul 2008 au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Acoperişul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea iniţială. S-a refăcut şi fântâna din curte, ce fusese astupată în 1959.
CT-II-m-A-02901.01 
Cimitir  secolele XVI - XIX   În cimitir se află morminte ale unor personalităţi ale vremii, precum cel al lui Mehmet Paşa, marcat cu o piatră funerară.  

Bibliografie
1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Moscheea_Esmahan_Sultan,_Mangalia [site web]
2. Lista Monumentelor Istorice, Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis/15.II.2016, București, 2015, 1136 [Ordin MCC]