Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN157594.04
NumeSitul arheologic de la Margina - Autostrada Lugoj-Deva - Dealul Trâmbiţei (Marschina)
JudețTimiş
Unitate administrativăMargina
LocalitateMargina
PunctAutostrada Lugoj-Deva - Dealul Trâmbiţei
ReperSitul arheologic se află la nord-est de localitatea Margina, la ieşirea din sat, pe partea stângă a drumului comunal care duce către Nemeşeşti; la Km. 46+550 - 46+900 al autostrăzii în construcţie Lugoj-Deva.
Forma de reliefvale
Utilizare terendrum, păşune
Categorielocuire
Tipaşezare şi necropolă
DescriereSitul arheologic este situat pe un teren în pantă ("Dealul Trâmbiţei"), cu o lentă înclinaţie sudică, la poalele căruia curge un afluent secundar al Begăi. Alte două pâraie cu un debit modest delimitează situl spre sud-vest şi sud-est. În decursul timpului anumite porţiuni ale sitului au fost afectate de eroziunea naturală, iar în anii socialismului de amenajarea pentru agricultură cu scrapere. Situl a fost descoperit în primăvara anului 2014 în contextul evaluării de teren efectuată pe traseul proiectat al autostrăzii.
ObservațiiStratigrafia generală a zonei cercetată a sitului este:
- 0,0 m - 0,25 / 0,35 m nivel vegetal;
- 0,25 / 0,35 m - 0,50 / 0,60 m Strat de cultură cu un aspect cenuşiu / brun închis, cu chirpici, cărbune şi fragmente
ceramice.
Această situaţie stratigrafică apare mai pregnant în jumătatea nordică a zonei vizată de cercetarea preventivă. Limita sudică a suprafeţei pe care s-au desfăşurat săpăturile arheologice este mai înclinată şi a fost afectată de eroziunea naturală. Suprafaţa sitului
este brăzdată de numeroase viroage aproximativ orientate nord-sud, iar în săpătură au fost evidenţiate dovezi ale amenajării pantei cu scrapere. Toate acestea au afectat, pe anumite porţiuni integritatea sitului şi a depunerilor arheologice. Înclinarea naturală a terenului, spre sud a favorizat erodarea suprafeţei sitului.
Data descoperirii2014
Suprafața sitului 2,4 ha
Stare de conservareprecară / 25.01.2016
Riscuri naturaleAlunecări de teren: 5 / 17.10.2016
Riscuri antropiceDemolare: 5 / 25.01.2016; Agricultură intensivă: 3 / 17.10.2016
Regim de proprietatePublic
ProprietarStatul Român
Data ultimei modificări a fişei17.10.2016
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca bronzului târziu Balta Sărată Pe suprafaţa cercetată, care însumează aproape 2,4 ha au fost descoperite 802 complexe, dintre care 737 au fost determinate ca fiind antropice. Este vorba despre resturile unor construcţii, gropi cu diverse destinaţii, zone de aprovizionare cu lut, instalaţii de foc şi morminte. Cea mai mare parte a complexelor arheologice aparţin perioadei Bronzului Târziu. . Cea mai veche etapă de locuire umană aparţine grupului cultural Balta Sărată.
Analiza preliminară a materialului ceramic de tip Balta Sărată descoperit în această aşezare sugerează o etapă târzie din evoluţia acestui grup, probabil etapa Balta Sărată IIIb - IV. Studierea lotului de materiale Balta Sărată provenite din acest sit şi din alte două cercetate pe acest lot al autostrăzii, totodată şi publicarea siturulor cercetate anterior la Traian Vuia şi Păru vor permite definirea mai coerentă a evoluţiei târzii a acestui grup
 
Necropolă  Epoca bronzului târziu Balta Sărată Două complexe cu caracter funerar, ambele aparţinând culturii Balta Sărată, au fost identificate în suprafaţa investigată. Ambele sunt morminte de incineraţie în urnă şi au apărut spre limita estică a zonei cercetate.  
Aşezare  Epoca bronzului târziu Susani Cronologic, culturii Balta Sărată, îi urmează complexe cu ceramică care-şi află numeroase analogii în descoperirile de tip Susani, manifestare culturală cunoscută mai ales prin descoperirile cu un caracter special din tumulii cercetaţi în localitatea eponimă, aflată la circa 20 km în aval, pe cursul Begăi.  
Aşezare  Hallstatt   Au fost cercetate câteva complexe (gropi) ce aveau în inventar ceramică caracteristică primei epoci a fierului, cu forme, decor, ardere şi culoare similare din multe puncte de vedere descoperirilor de tip Gáva II din Transilvania.  
Locuire  La Tène   Doar două complexe atestă prin inventarul ceramic o locuire sporadică, cel puţin în partea cercetată a sitului, din perioada Látene.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. preventivă 2014
Nume Prenume Rol
SANA Daniel Vasile 2
GEORGESCU Ștefan Viorel 2
HEROIU Andrei 2
BEJINARIU Ioan 1
AVRAM Dan 1
POP Horea 1
DEAC Dan 1
Instituţia Rol
MJIA Zalău 1
SC Vanderley SRL 2

Bibliografie
1. Bejinariu, Ioan, 96. Autostrada Lugoj-Deva, lot 2, Km. 46+550 - 46+900, sat Margina, com. Margina jud. Timiș Punct "Dealul Trâmbiței", Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 172-173, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5405&d=Margina-Timis-Autostrada-Lugoj-Deva-Autostrada-Lugoj-Deva-lot-2-km-46+550--46+900-2014 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)