Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN85065.07
NumeDescoperirile preistorice de la Mereşti - Cheile Vârghişului - Peştera cu vase - 105
JudețHarghita
Unitate administrativăMereşti
LocalitateMereşti
PunctCheile Vârghişului - Peştera cu vase - 105
ReperPeştera cu vase - 105 este amplasată pe versantul drept al Cheilor Vârghişului, la aproximativ 72 de metri deasupra talvegului şi aparţine etajului carstic în care s-a format Peştera Gabor. De asemenea, este situată în proximitatea Peşterii Lublinit - nr. 9 şi aparţin aceluiaşi sistem carstic.
Categoriedescoperire izolată
Tipdepunere rituală
DescoperitorI. Dénes
Data descoperirii1979
Data ultimei modificări a fişei3.2.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Depunere rituală  Eneolitic Ariuşd Peştera 105 are dimensiuni modeste, la intrare 3 m. înălţime şi 1,5 m. înălţime, iar galeria are o lungime de 5,5 m. şi o lăţime de 2 m. Prezintă un profil al patului puternic descendent. În 1979, anul descoperiri sale, intrarea era blocată cu o depunere de pietre. Descoperitorul, speologul I. Dénes, a deblocat accesul şi a observat prezenţa a două străchini tronconice, depuse în partea de nord- vest a spaţiului peşterii. Vasele conţineau un material alcătuit din pământ şi oase. În partea centrală a peşterii au mai fost identificate fragmentele unui vas şi o unealtă din os. În spaţiul peşterii nu mai sunt prezente alte materiale arheologice, fapt ce ar sugera că acesta a fost blocat după depunerea vaselor. Intrarea sa nu este vizibilă decât din proximitate, este greu accesibilă de la nivelul Vârghişului şi este amplasată la baza unui perete aproape vertical. La intrare se observă numeroase blocuri de calcar cu dimensiuni variabile, aceştia fiind prezenţi şi în interiorul peşteri, iar la baza patului puternic descendent au fost descoperite o mandibulă de urs şi o coastă.

Materiale de factură Ariuşd mai sunt prezente şi în peşterile Mare, Calului şi nr. 10, dar toate au fost identificate în perioada de pionierat a cercetărilor arheologice din aria carstului şi au fost decontextualizate. Din punctul nostru de vedere, cel puţin în acest stadiu al cercetărilor arheologice, nu se poate discuta de o locuire, chiar şi de o scurtă durată, a comunităţilor Ariuşd în aria carstului Cheilor Vârghişului. Este vorba, considerăm noi, de un comportament necunoscut, probabil ritualic, cum ne indică cu certitudine datele arheologice din Peştera 105.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnoză 2018
Nume Prenume Rol
CUCULICI Roxana 5
BUZEA Dan Lucian 4
VEREȘ Daniel 3
RADU Alexandru 2
COSAC Marian 1
MURĂTOREANU George 1
NIȚĂ Loredana 1
ȘERBĂNESCU Gabriel 1
COSTACHE Emanuel 1
DAVID Ion 1
Instituţia Rol
Universitatea de Vest Târgoviște 1
Direcția Județeană pentru Cultură Dâmbovița 2
Institutul de Speologie "Emil Racoviță" Cluj-Napoca 3
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sfântu Gheorghe 4
Universitatea din București 5
2. neprecizat 1979
Nume Prenume Rol
DÉNES I.

Bibliografie
1. Cosac, Marian, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2018, 2019 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)