Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code10499.02
NameSitul arheologic de la Milova - Sit 4
CountyArad
CommuneConop
City/Town/VillageMilova
PlaceSit 4
LandmarkSitul se află Milova pe o terasă din lunca Mureşulu.
Geomorphologyterasă
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
Last record update27.1.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  Epoca medievală (secolele VII-IX)   Investigaţiile arheologice au avut drept scop cercetarea integrală a obiectivelor arheologice descoperite. În urma decapări mecanice succesive, au fost identificate 22 de complexe arheologice. Este vorba de trei locuinţe adâncite, cateva gropi menajere şi mai multe gropi de stâlp. Toate complexele aparţin unui singur orizont de locuire al unei părţi de aşezare din perioada medievală timpurie (sec. VII-VIII/IX).
Localizată pe terasele unui braţ secundar sau buclă a Mureşului, aşezarea se pare că nu a avut o durată foarte lungă de viaţă. Reprezintă totuşi un bun reper având în vedere raritatea unor astfel de descoperiri în această regiune, totodată fiind un bun indicator în ceea ce priveşte organizarea unei aşezări şi a spaţiului domestic din această perioadă.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2018 Investigaţiile arheologice au avut drept scop cercetarea integrală a obiectivelor arheologice descoperite. În urma decapări mecanice succesive, au fost identificate 22 de complexe arheologice. Este vorba de trei locuințe adâncite, cateva gropi menajere și mai multe gropi de stâlp. Toate complexele aparțin unui singur orizont de locuire al unei părți de așezare din perioada medievală timpurie (sec. VII-VIII/IX).
Name Forename Role
URSUȚIU Adrian 2
MĂRGINEAN Florin 1
SAVA Victor 1
HÜGEL Peter 1
Institution Role
Complexul Muzeal Arad 1
Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca 2

Bibliography
1. Mărginean, Florin, Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2019, 289 [Publicaţie]