Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN121830.01
NumeSitul arheologic din Moreni - Biserica "Sfânta Paraschiva"
JudețNeamţ
Unitate administrativăVăleni
LocalitateMoreni
PunctBiserica "Sfânta Paraschiva"
ReperSitul arheologic este amplasat pe terasa înaltă de pe malul drept al Râului Moldova, în partea centrală a satului Moreni şi în partea central-estică a judeţului Neamţ.
Categoriefunerar
Tipnecropolă
Data descoperirii2018
Data ultimei modificări a fişei27.1.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă  epoca medievală-epoca modernă nespecificat În urma investigaţiilor efectuate au fost identificate 182 de complexe funerare, 133 fiind reprezentate de înhumări. Dintre acestea din urmă, se remarcă o înhumare dublă şi alte 13 însoţite de reînhumări, osemintele fiind depuse de regulă de jur-împrejurul pereţilor gropilor înhumaţilor. Alături de acestea au mai fost descoperite alte 49 de morminte de reînhumaţie.
În ceea ce priveşte datarea necropolei, ea se desfăşoară pe un interval lung de timp, din Evul Mediu până în Epoca Modernă, acoperind secolele XVI-XIX, cu rezerva că la data întocmirii acestui raport monedele recuperate din inventarele unor morminte sunt în curs de restaurare şi conservare, ca de altfel şi celelalte artefacte identificare aici. Analizând distribuţia mormintelor şi succesiunea lor, se consideră că biserica care a sfârşit în urma incendiului data din epoca modernă, cel mai probabil din secolul al XVIII-lea, ea fiind ulterior substanţial refăcută. Totodată, chiar dacă intervenţia mecanică a fost una masivă, considerăm că lăcaşul de cult distrus a suprapus nemijlocit mai multe morminte şi că acesta continuă existenţa unei biserici mai vechi, aflate undeva în afara suprafeţei cercetate şi al cărui istoric se află în strânsă legătură cu piatra tombală descoperită.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2018
Nume Prenume Rol
PREOTEASA Constantin 1
CEAUȘU Silviu-Constantin 1
GAFINCU Alexandru-Marian 1
DIACONU Vasile 1
Instituţia Rol
Complexul Muzeal Județean Neamț 1

Bibliografie
1. Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2019, 289-220 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)