Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN94134.02
NumeAşezarea paleolitică de la Nicolae Bălcescu - La Vii
JudețCălăraşi
Unitate administrativăAlexandru Odobescu
LocalitateNicolae Bălcescu
PunctLa Vii
ReperAşezarea se găseşte pe teritoriul satului Nicolae Bălcescu, fiind situată la cca. 0,9 km în linie dreaptă, SSV de şcoala şi biserica satului, pe malul drept al lacului Călăţui (porţiunea numită de localnici Barza) şi la aproximativ 0,3 km, sud de "Podul Lupii", percum şi de "Fânfâna lui Gheorghe Soare". Altitudinea absolută a aşezării este de 37 m, iar altitudinea relativă este de 25 m.
Forma de reliefcâmpie
Categorielocuire
Tipaşezare
DescoperitorMircea Munteanu
Data descoperirii1987
Data ultimei modificări a fişei12.2.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Paleolitic   Inventarul litic descoperit cuprinde un număr de 31 de piese, dintre care un racloar simplu convex, un gratoar carenat atipic, o piesă cu encoche dublă şi trunchiere concavă, 3 lame (din care o lamă cu encoche, folosită ca racloar, o lamă fragmentară cu retuşe fine inverse).
Prezenţa acestor tipuri de piese indică o locuire aurignaciană contemporană sau parţial contemporană cu altele din sudul Câmpiei Române cum ar fi cele de la Giurgiu - Malu Roşu, Cernica, Târgşoru Vechi - Curtea Domnească. Importanţa cercetărilor din această aşezare rezidă şi în faptul că ea reprezintă în momentul de faţă prima staţiune aurignaciană din sud-estul Câmpiei Române săpată metodic.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. sondaj 1995
Nume Prenume Rol
PĂUNESCU Alexandru 2
ALEXANDRESCU Emilian 1
Instituţia Rol
Muzeul Naţional de Istorie a României 1
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti 2

Bibliografie
1. Alexandrescu, Emilian, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1995, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 1995, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=208&d=Nicolae-Balcescu-Alexandru-Odobesti-Calarasi-La-vii-1995 [Publicaţie]
2. Păunescu, Alexandru, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1996, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 1996, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=335&d=Nicolae-Balcescu-Alexandru-Odobesti-Calarasi-La-vii-1996 [Publicaţie]