Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN157442.12
NumeSitul arheologic de la Pădureni - Pădureni-23
JudețTimiş
Unitate administrativăPădureni
LocalitatePădureni
PunctPădureni-23
ReperSitul se află la 1,45 km vest de biserica ortodoxă din Pădureni, la 5,75 km sud-est de biserica catolică din Parţa, la 9 km nord-est de biserica romano-catolică din Petroman, la 318 m vest de şoseaua Timişoara-Jebel (DN59) şi la 160 m vest de ferma Smithfield. În teren încă este vizibil traiectul unui meandru fosil care mărginea aşezarea pe latura de nord. Micul curs de apă reprezintă un braţ de divagare datorat cel mai probabil pârâului Timişul Mort.
Forma de reliefgrind
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiFragmentele ceramice provenite din acest punct au suprafeţele lustruite şi pasta degresată cu nisip fin. Decorurile sunt formate din alveole dispuse în două, trei sau patru şiruri verticale. Alveolele mai apar şi în şiruri paralele orizontale sub buză alături de incizii. Pe unele fragmente şirurile de alveole sunt delimitate de incizii sau apar asociate cu torţi semisferice.
DescoperitorOctavian-Cristian Rogozea
Data descoperirii2015
Data ultimei modificări a fişei26.2.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Neolitic timpuriu      
Aşezare  Eneolitic târziu Baden    
Aşezare  Epoca bronzului mijlociu grupul Corneşti-Crvenča/cultura Vatina    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2015 Cercetările arheologice de teren din anul 2015 determinate de nevoia întocmirii unui Memoriu Arhelogic necesar la redactarea Planului Urbanistic General al comunei Pădureni au dus la descoperirea a 28 de noi puncte de interes arheologic. Printre acestea se numără mai multe puncte cu descoperiri specifice preistoriei.
Nume Prenume Rol
ROGOZEA Octavian-Cristian 1
Instituţia Rol
Direcția Județeană de Cultură Timiș 1

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Descoperiri neolitice și eneolitice recente din județul Timiș (III), Patrimonium Banaticum, VII, 2017, 11 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)