Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN157442.10
NumeValul de pământ de la Pădureni - Pădureni 12/ Iarc
JudețTimiş
Unitate administrativăPădureni
LocalitatePădureni
PunctPădureni 12/ Iarc (Valul roman)
ReperTronsonul de val aflat în cadrul perimetrului Pădureni, din afara vetrei satului, de la N de aceasta, se află amplasat pe versantul stâng al unui mic braţ de divagare al râului Timiş, pornind de la S de pe suprafaţa plană a unei terase şi coborând către N spre cursul de apă, unde terenul este mai jos cu circa 3m. Valul traversează cursul de apă, urcând apoi din nou către nord, pe terasa versantului drept al micului pârâu.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenlocuire
Categoriefortificaţie
Tipval
ObservațiiDeşi segmente din traiectul acestei structuri au fost cercetate în anumite zone din judeţul Timiş, valul liniar de pământ cunoscut ca "Valul Roman II" este tratat de cercetarea arheologică distinct pentru fiecare hotar comunal în parte, situaţie aplicată şi pentru celelalte structuri de acest fel din cuprinsul spaţiului bănăţean. Astfel, segmentul de val prezent în arealul comunal al Pădureniului, care a primit indicativul Pădureni 12, este considerat o structură inedită, fără a fi raportată la cercetările din domeniu întreprinse în alte areale.
DescoperitorLiviu Măruia; Dorel Micle; Cristian Floca
Data descoperirii2015
Suprafața sitului 0,56 ha
Stare de conservareprecară / 03.06.2019
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 03.06.2019
Data ultimei modificări a fişei3.6.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Val de pământ  Epoca romană (sec. II-IV d.Hr.)   Valul este păstrat extrem de precar la suprafaţa solului, având circa 20 cm în elevaţie, fiind vizibil mai mult după diferenţa de culoare (coama sa este acoperită de un sol de culoare gălbui) decât după elevaţie. Cu siguranţă însă, în imediata vecinătate a acestuia există un şanţ adânc (aşa cum au demonstrate-o cercetările invasive din alte tronsoane ale acestei structuri), care poate fi cercetat arheologic invaziv pe viitor.
Tronsonul de val ce exsita cândva inclusiv de-a lungul vetrei satului (reprezentat pe hărţile topografice din secolul XVIII) a fost complet distrus de lucrările de sistematizare şi extindere a vetrei moderne a Pădureniului, acţiune întreprinsă de administraţia habsburgică la finele secolului XVIII şi începutul secolului XIX. Traiectul valului este actualmente suprapus de case, fiind exclus din perimetrele ce necesită protecţie pe viitor.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2015
Nume Prenume Rol
MICLE Dorel
FLOCA Cristian
MĂRUIA Liviu
Instituţia Rol
Universitatea de Vest Timișoara
Asociația ArheoVest

Bibliografie
1. Micle, Dorel; Floca Cristian, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea si delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Pădureni, județul Timiș - perimetrul "Pădureni - P.U.G.", Timișoara, 2015 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)